Невообичаена книга: Ги советува мажите со кои девојки не треба да се оженат

Модерните времиња значат постојани промени во сите сфери, вклучително и машко-женските односи.
Токму поради овој факт, една малку бизарна книга од 1923 година во која на мажите им се советува кои девојки „не треба да се мажат“ ги насмеа интернет корисниците, а некои ги налути.

И покрај тоа што е напишана пред еден век, книгата на Р. Герлинг „Девојки кои не треба да се омажат“ очигледно може да предизвика измешани емоции кај читателите што ја среќаваат денес.

На профилот на Ретротека сега се појавија неколку нејзини страници.

Меѓу другото, во содржината на книгата се наведува дека има „опомени и совети“ за првата љубов и „маните и доблестите“ на младите способни да влезат во брачниот живот. Нека испита кој е засекогаш врзан – лудилото е пократко, а каењето подолго – мотото е напишано во горниот десен агол.

Авторот се погрижил да им понуди на читателите неколку илустрации, а веќе меѓу објавените страници може да се види приказот на „шест профили на глупави девојки“.

„Познато е дека работите имаат различни вкусови, но секој што сака да се ожени со жена би го советувал да гледа не само во очи, туку и во лице“, е неговиот совет во првата реченица. Не требаше многу време за да се соберат бројни коментари, а повеќето корисници се согласија дека страниците ги насмеаа, прифаќајќи дека таквиот совет е „апсурден“.

„За жал, не ја прочитав книгата на време“, се пошегува еден корисник. „Замислете ова да се објави денеска… 746 здруженија би поднеле тужба против авторот затоа што е политички некоректно, навредливо, сексистичко, списокот продолжува“, е и еден од коментарите.

И додека некои бараа „повеќе страници“, а некои тврдеа дека им требаат „пред неколку години“, некои корисници ја сфатија книгата премногу лично, па признаа дека тоа што го гледаат е нивно, дури и знаејќи дека е од античко пати, ужаснат.

“Оваа книшка не е корисна, туку понижувачка. Оваа книга може да ги отвори очите особено на девојките”, напишал еден корисник. Познато е дека целата верзија на книгата може да се најде на Интернет, а авторот го издал истиот совет и за жените, во верзијата „Мажите со кои не треба да се омажите“, пренесува Кликс.