Невообичаени свадбени традиции кои би ги натерале модерните невести да кажат „не“

Во античко време, деверушите намерно се облекувале исто како невестата за да ги збунат злите духови и потенцијалните љубоморни киднапери на невестата Верувале или не, носењето бел венчален фустан на денот на вашата свадба е релативно нова брачна традиција. Низ историјата, невестите избирале да носат било кој фустан во која било боја, за нивниот голем ден, особено ако не можат да си дозволат фустан само за таа пригода.

Дури кога кралицата Викторија носеше бел фустан од тантела за нејзината свадба со принцот Алберт во 1840 година, носењето бела венчаница стана меѓународен тренд.

Пренесување на невестата преку прагот
Пренесувањето на невестата преку прагот додека младенците го започнуваат својот заеднички живот, секогаш ги трга безнадежните романтичари од нивните нозе – но потеклото на оваа традиција е сè само не трогателно.

Овој обичај потекнува од антички Рим, каде што многумина верувале дека праговите се популарно место за злите духови да се држат до своите нозе и да влезат во домот. За да се избегнат какви било лоши случки на брачната ноќ, младоженецот ја носел невестата преку прагот за да не ја фатат демоните за нозете.

Чистење за гости
Повеќето младенци можат да помислат на милион работи што попрво би ги направиле на денот на нивната венчавка за да избегнат чистење по гостите – но во Германија, средувањето може да биде одличен начин да го започнете вашиот брачен живот! Вечерта пред свадбата се одржува традиција позната како Полтерабенд (ергенска забава). Посетителите на забавата наизменично кршат сè, од керамички плочки до чинии за да означат пресврт во животот на младоженецот.

Кога ќе заврши насилното раскинување, невестата и младоженецот мора заедно да ја исчистат куќата како симбол за надминување на предизвиците на идниот брак. Германците веруваат и дека „Шербен го донел Глук“ или „урнатините носат среќа“ на парот.

Посипете со ориз
Пред широко распространетата заблуда дека оризот може да ги убие птиците, фрлањето ориз врз бебињата било популарна свадбена традиција. Оризот е симбол на среќа и плодност и бил одличен начин да се испратат невестата и младоженецот во брачен живот. Денес, многу луѓе одлучуваат да ги фрлат цветните ливчиња, семињата и меурчињата како поеколошки решение.

Носење туѓа долна облека
Англиските невести се охрабруваат да носат друга женска долна облека за нивниот голем ден. Сè додека долната облека ѝ припаѓала на жена која веќе станала мајка, оваа традиција и помогнала на новата невеста да има деца.

Шест пени во вашиот чевел
Сите ја знаеме приказната за старите жени според која невестата треба да носи „нешто старо, нешто ново, нешто позајмено и нешто сино“ – но на традицијата како што ја знаеме и недостасува едно многу важно парче: „шест пени во чевелот. “. „Во викторијанска Англија, многу невести ставаа шест пени во чевлите, што симболизираше и повикуваше на богатство и среќа во идниот брак.