Неговиот татко има Алцхајмерова болест и никогаш нема да го заборави настанот во автомобилот

Неговиот 80-годишен татко веќе долго време има Алцхајмерова болест, а настанот во автомобилот ќе му остани засекогаш во сеќавање. За неколку часа, нивната снимка беше прегледана над милион пати и предизвика интерес кај други луѓе кои исто така имаа членови на семејството кои страдаат од Алцхајмерова болест.

Кога Симом МекДермот забележал дека неговиот татко се сеќава на работите полошо и полошо, почнал да се грижи. На 80 години, неговиот татко Тед бил во време кога луѓето најчесто биле погодени од Алцхајмерова болест и сенилност. За жал, неговата состојба само се влошувала, а на Тед не му требало долго време да почне да ги заборава членовите на семејството, историјата или што било друго што го прави среќен. Но, по долгогодишното мачење да најде работи што би го направиле неговиот татко повторно среќен, Сајмон добил фантастична идеја…

Кога Сајмон бил дете, неговиот татко бил познат пејач и сакал да ја сподели својата страст со сите што сакале да слушаат. Кога Алцхајмеровата болест на Тед напредувала, Сајмон го ставал во кола и возел и слушал стари песни.

Иако Тед не можеше да се сети кој е, а камоли кој е Синот, нешто во таа музика го разбуди и го врати кај личноста што беше порано. Сајмон бил неописливо изненаден кога го слушнал неговиот татко како перфектно пее песна на радио. Секоја нота, звук и стих беа врежани во умот на неговиот татко – и сето тоа повторно оживеа кога беа заедно во автомобилот. Ваквите мали моменти се олеснување за Сајмон бидејќи знаел дека неговиот татко не исчезнал целосно.

По неколку возења со пеење, Сајмон решил да го искористи талентот на својот татко за нешто добро. Ја снимил додека ја пеел „Quando Quando Quando“ од Тони Ренис и Емилио Периколи и ја споделил снимката на Интернет, а прикачил и линк до Здружението на луѓе со Алцхајмерова болест.

Снимката предизвика интерес кај други луѓе
За неколку часа, видеото беше прегледано над милион пати и предизвика интерес кај други луѓе кои исто така имаа членови на семејството кои страдаат од Алцхајмерова болест. Слушнете ја прекрасната изведба на Тед.

Ова видео ни дава надеж дека нашите најблиски не исчезнале целосно и дека светлината секогаш може да се најде во темнината.