Нема да плаќа греење до крајот на животот! Засадил дрва кои за 5 години израснале 20 метра

Делимир Гркиќ од Параќин го засадил ова царско дрво на својата нива во Змич. Во последниве години, пауловнијата, која потекнува од далечната Кина, станува се попопуларна кај нас поради брзиот раст, па нејзините високи дрвја ги гледаме пред куќи, дворови, паркинзи, а ова дрво е од далечната Кина и Јапонија , освен во Шумадија, има корени пуштени и во Поморавље. Оние кои го засадија веруваат дека ова брзорастечко дрво, именувано по ќерката на рускиот цар Ана Павловна, има многу предности во однос на другите дрвја – меѓу другото, ако има добри услови за раст на дрвјата, по пет години ќе достигне висина. од 20 метри височина.

Неговата калориска вредност е поголема од кафеавиот јаглен, што го прави одличен за загревање. Се користи за производство на пелети и биоетанол поради неговата исклучително висока енергетска вредност. Познат е и по својата исклучителна цврстина, без јазли и лесно се обработува, лесно добива боја и е отпорен на влага, што наиде на широка примена во изработката на столарија, паркет, мебел и музички инструменти.

Делимир Гркиќ од Параќин го засадил ова царско дрво на својата нива во Змич. Засадил 150 дрвја на шест декари и за три месеци речиси сите се високи по три метри, а дебелината на дрвјата е околу шест сантиметри. Заостануваат само оние садници кои беа под вода за време на поплавата во мај.

Гркиќ е презадоволен од тоа како ја „примиле“ пауловнијата на неговата нива, иако, како што вели, бил доста скептичен кога решил да ја засади. Сепак, победи љубопитноста, но и економскиот ефект, затоа што познавачите ја нарекуваат пауловнија дрво на иднината токму поради исплатливоста на нејзиното одгледување.

Ова дрво потекнува од Кина, каде што се користи повеќе од 3.000 години. Распространет е и во Јапонија, а во Србија пристигна дури неодамна преку расадник кој е специјализиран за производство и дистрибуција на овој расад.