Необичен мост кој ги сврти работите наопаку

Кога се градат мостови, обично се работи за потребата да се надмине пречка во форма на поголемо водно тело за да може непречено да функционира патниот или железничкиот сообраќај. Овој мост во Холандија, сепак, ги сврте работите наопаку. Аквадуктот Veluwemeer е необичен воден мост кој беше отворен пред речиси две децении.

Долг 25 метри и широк 19 метри, мостот е дизајниран така што бродовите можат да пловат по него. Аквадуктот е длабок три метри, што им овозможува на помалите пловни објекти да се движат од еден до друг дел на езерото, пренесува KućaStil.

Овој необичен мост е изграден над патот N302 кој поврзува две окрузи, Флеволанд и Гердерланд. Патот го вкрстува езерото Велувемер, каде што пловат многу чамци и јахти. По езерото пловат голем број бродови, чија висина варира, што беше најголемата пречка за изградба на стандарден мост по кој ќе се движат возилата. Требаше да се најде алтернатива, а решението до кое дојдоа беше поевтино и изгледа фасцинантно.

Изграден е пат кој им овозможува на автомобилите да се движат под нивото на водата, но не и во тунелот. Како резултат на тоа, повеќе од 30.000 возила – и автомобили и чамци – се движат по водениот мост и патот секој ден без да се вознемируваат.