Необичен настан: Се венчале и крстиле дете во болничка соба

Необичен настан се случил во болничка соба во Полска. Младиот пар во исто време се венчал и го крстил своето новороденче. Една недела по породувањето, Ана за прв пат го држела својот син во раце. Тоа беше и денот на нејзината венчавка и крштевката на нејзиното новороденче. Прекрасен ден за семејството! Но, сето тоа се случи на болнички кревет… Ана има цистична фиброза. Болеста се повеќе ја оддалечува од животот. Таа роди дете во многу тешка здравствена состојба.

Синот Матеуш е роден здрав. Нејзината бременост и породување биле исклучително тешки, делумно поради тоа што нејзината програма за лекување била суспендирана на девет месеци поради бременост. За тоа време нејзината состојба драстично се влошила. „Сакам да живеам за моето семејство, да го видам мојот син како расте“, напиша таа на веб-страницата каде што собра средства за нејзиното лекување.

Нејзините бели дробови можеле да и бидат пресадени, но експертите велат дека тоа би значело сигурна смрт за неа. Нејзините лекари не можеле да го дозволат тоа. Наместо тоа, на помош дојдоа и други кои, како неа, страдаат од цистична фиброза и решија да и дадат доза од сопствениот лек. Сега, благодарение на собирањето средства, Ана ќе може повторно да започне со лекување. За кратко време се собраа над 200.000 евра, што е доволно за едногодишна терапија со два вида лекови кои треба да ги платите во Полска. Со нив повторно ќе може да дише правилно.

„Постојаното дишење, многу лекови и болки се моето секојдневие. Сепак, и покрај многуте тешки моменти, никогаш не се откажав. Отсекогаш сум имал сила и одлучност да се борам за нормален, среќен живот. Долги години во мојата борба ме поддржуваше мојот сакан вереник, со кој решив да основам семејство “, пишува Ана. И создадоа семејство… во болница!

Прекрасна венчаница од тантела и долг вел и позајмила медицинска сестра. И иако во собата наместо црковни ѕвона се слушаа звуци на медицинска опрема, тоа беше вистинска радост во очите на Ана и нејзината сопруга.

Во исто време тие го крстиле синот кој мајката тој ден првпат го држела во раце. „Поради нашата животна драма, решивме да се венчаме и да го крстиме нашиот син во болница. Имавме сè: фустан, бел превез, фустан за крштевање, неверојатна љубов и солзи радосници. Решивме да го направиме тоа затоа што не знаевме и сè уште не знаеме што ќе ни донесе утре“, рече таа.