Неподвижното момче се движи благодарение на уредот направен од неговиот татко

Двегодишно дете кое не може да оди сега стана и тргна да оди низ својот дом во Мисури благодарение на тато. Броди Мореланд си игра со своите играчки како и секое дете на негова возраст, благодарение на уредот направен од неговиот татко тоа почна да оди. Неговите родители го користат овој подарок за да им помогнат на другите деца во земјата кои се како Броди.

„Сега има играчки што треба да се земат“, вели мајката Али Мореланд. Таа додаде: „Возбудливо е да се гледа како се менува. Првично, неговиот когнитивен развој „експлодирал“ откако станал подвижен. Долго време мислев дека тоа нема да биде возможно за него“.

На Броди му била дијагностицирана спина бифида кога неговата мајка Али Мореланд била во 20-тата недела од бременоста. Таа мораше да помине шеснаесет дена на одделот за неонатална интензивна нега, каде што беше подложена на две операции. На Броди подоцна му беше дијагностицирана атрофија на ‘рбетниот мозок, што го ограничува преминувањето на сигналите од мозокот подалеку од неговите гради.

Тато Тејлор Мореланд вели дека Броди бил парализиран од градите надолу и дека тоа силно влијаело врз нив и дека се прашувале зошто се случило тоа. Но, тие го променија погледот на ситуацијата: наместо да се прашуваат „зошто“, тие се фокусираа на тоа да му помогнат.

На Броди му беше дадена табла за скутер што му помогна да ползи наоколу, но тој не можеше добро да маневрира со неа поради неговата здравствена состојба. Гледајќи ја жестоката желба на неговиот син да се пресели, кај неговиот татко се развила силна желба да му помогне.

По многу експерименти, конечно беше дизајнирана. Им овозможува на децата слободно да се движат по стомак користејќи ги рацете. Откако децата ќе се прикачат на уредот, тој се движи заедно со нивните тела.

Децата на возраст од шест месеци до пет можат да го користат за играње со други деца. Уредот го доби името „мала жаба“ откако Броди изгледаше како мала жаба откако го користеше уредот за прв пат.

Благодарение на упорноста на неговиот татко кој сакаше да го види синот како лази, многу деца во земјата сега се благословени со овој дар на мобилност.