Нејзиниот син се вратил од училиште прекасан на раката од некое дете – и таа направила нешто прекрасно

Син ми вчера си дојде со гризнување на раката, а јас го направив следново: НИШТО.Раката му беше свиткана. Тој се насмеа – јас потпишав изјава за несреќата велејќи дека тој дури и не плачел во тоа време – и имам доволно доверба во неговите учители за да верувам дека правилно се однесувале со другото инволвирано дете. Дали треба да се нервирам иако тој не е вознемирен? Не. Дали треба да ги обвинам другите родители или нивното дете? Се разбира не. Вистината е дека децата се чудесно непредвидливи мали суштества. Потоа малку скршнуваат од патот до целта, кога ќе решат да ни ги отфрлат плановите за добро однесување и да гризат некого, научив дека е најдобро да се реагира рационално, а не емотивно.

Тоа значи: како можам да се идентификувам со личноста која го добила нападот наместо да реагирам емотивно? Беше лесно во оваа ситуација бидејќи сите деца сè уште учат, моето не е исклучок и заслужува одредена доза на емпатија. Не сакам син ми да биде повреден, но разбирам и дека воспитуваме деца кои имаат своја волја и свој пат, а понекогаш тој пат ќе не разочара или ќе ни треба корекција.

Иако сите деца не се склони кон тепање, гризење или туркање, тие не можат да именуваат ниту едно чие однесување не требаше да се коригира барем еднаш, без разлика дали тоа е фрлање храна или средување на нивните играчки. Сите ние сме во бизнисот да ги подобриме нашите деца, така што нема потреба да се обвинуваме во оваа ситуација. Сè додека родителите и наставниците го коригираат лошото однесување и им даваат на децата алтернативи на лошото однесување, мојот син е само последица на растот и развојот на друго дете, и јас сум сосема добро со тоа.

Мојот син можеби го доби тој залак, но порано ги туркаше децата. Се сеќавам дека тогаш се чувствував лошо поради тоа – не можев да го контролирам однесувањето на моето дете – и ќе дадов се ако барем една мајка ме погледнеше и рече: „Во ред е. И јас бев таму“. До родителите на детето кое го каснало моето дете: во ред е, вашето дете учи. Тој се обидува, а вие исто така. Ова не е злоупотреба, не е ни намерно. Тој е тригодишно дете кое не може да ги искаже своите фрустрации и користи заби. Тој ќе научи.

А во меѓувреме, му дадовте шанса на мојот син да го покаже својот напредок. Ќе му го вратише пред шест месеци. Сега само го прифати и продолжи да игра. Тој е добро – и вашето бебе исто така. Играме за истиот тим
Со љубов,
Мајката која помина низ сето тоа.