Нејзиниот сопруг ја оставил поради 25 години помлада жена, а таа му вратила на неочекуван начин

Сопругот Томо ја напушти Каролина поради помлада и поатрактивна жена. Иако почувствувала страшен гнев, таа му возвратила на неочекуван начин. Кога дознала дека Томо се гледа со друга жена, Каролина едноставно не сакала да поверува. Беше премногу страшно за неа да прифати. Беше ужасната при секоја помисла за развод. По 25 години среќен брак, Томо сега ја остава за 25 години помлада жена.

Кога ја открила новата врска на нејзиниот сопруг, Каролина била емотивно уништена. Нивниот најмлад син ја планирал венчавката за една година. Се надеваше на време кога повторно ќе биде сама со сопругот. Таа ја гледаше иднината како обновување на нивната прва љубов. И сега нејзиниот ум беше исполнет со енигматичното Зошто?

Зошто Томо реши да ја остави откако таа му даде толку многу, по сите моменти што ги живееше за него? Нејзините прашања постепено предизвикуваа горчина, а потоа и гнев. Се чувствуваше грубо изневерена. По разводот, Каролина подлегна на осаменоста и длабоката депресија. Колку повеќе размислуваше за тоа што се случило, толку беше посилен гневот.

Една ноќ се сети на единствениот излез и во длабока душевна болка извика кон Бога да бара сила да ја надмине оваа неподнослива ситуација. Набрзо почувствува дека мислите полека и се разјаснуваат. Нејзиниот сопруг го уништил нејзиното минато, но таа не смее да дозволи и тој да и ја уништи иднината. И покрај тоа што ѝ го направи, и покрај нејзината горчина, таа може да избере да му прости.

Ја пребарала Библијата и нашла стих од посланието на Павле до Ефешаните: „Бидете љубезни еден кон друг, полни со милост! Простувајте си еден на друг, како што Бог ви прости вам во Христа“. Таа одлучи дека зборовите од овој текст ќе и ја впие душата додека не ги трансформираат нејзините мисли и не ја направат нова жена.

Како што се наближуваше денот на венчавката на нејзиниот син, Каролина се чувствуваше мирно при помислата да се сретне со Том и неговата нова сопруга. Тие договорија средба пред црквата, непосредно пред свадбената церемонија. Каролина пристигна порано да седне во тишината на црквата да медитира и да му се моли на Бога за сила да му прости на Томи. Го замолила да и ги одземе последните траги од горчината и гневот.

Таа набрзо го слушна отворањето на огромната црковна врата, а потоа ехото на познатите чекори. Таа тивко стана и се сврте да го види Том. Тој и пријде држејќи ја за рака атрактивна, вкусно облечена, млада жена. Каролина му пријде и ја стави раката на неговото рамо. „Иако бев длабоко повредена од тоа што го направи“, му рече таа, „Сакам да знаеш дека ти простувам“. Потоа таа се сврте кон младата жена, велејќи: „Иако може да биде многу тешко, ќе направам се што можам за да ви биде удобно овој викенд“. Потоа се упатиле кон излезот и заедно седнале на клупата пред црквата, чекајќи да започне церемонијата.

Што и даде сила на Керолин да прости толку длабоко? Како е можно да се надминат горчината и гневот што се појавуваат скоро секогаш кога животот не е фер кон нас?