НЕ БИДЕТЕ ТАЖНИ! Зад секој тест и секој обид во животот стои вашиот Бог

Можеби некои од вас минуваат низ долини на тага и испитувања и сте полни со прашања. Пред некој ден го читав Псалм 84: 6: „Додека минуваат низ Долината на плачот, ја претвораат во извор и раниот дожд го покрива со благослови“. Патував по Долината на плачот. Разбирам дека во деновите на псалмистот ова беше безводна и неплодна област низ која минуваа уморните нозе на аџиите на пат кон Ерусалим.

И тогаш, во одредени периоди од годината, врнеа дождови, а песокот, пустинската долина ќе се претвори во прекрасна градина. Илјадници цвеќиња ќе никнеа под нивните нозе. Никој никогаш не помислил дека се таму. Немаше трага од нив додека не заплака небото и додека одозгора не паднаа прекрасни капки дожд. Капките дожд се преливаа во мали природни чаши додека не се формираше езеро. Тогаш аџиите би извикувале од радост, а освежени и зајакнати ќе го продолжат својот пат кон планината Сион за да се поклонуваат во дворовите Господови.

Има некои луѓе кои минуваат низ долината на плачот, но за нив тоа не е ништо повеќе од долина. Има и други кои знаат да се молат на дождот, доцниот дожд, дождот на доаѓањето на Светиот Дух кој ќе го промени пустинското искуство во прекрасна градина. Бог може да прави чуда. Тој може да го натера гневот на човекот да го прослави. Повеќе од еднаш открив дека Господ има прекрасни начини да ги освежи Своите светци додека патуваат дома. Всушност, секое искуство во животот може да биде богато и плодно ако знаеме да се молиме и да го допреме Божјиот престол. Долината на плачот може да се претвори во бунар, а капките дожд да го наполнат коритото на езерото.

Тогаш би ве потсетил дека во таа долина се појавува вистински тест за духовно совршенство и сила. Сакам да мислам дека нашиот Небесен Татко никогаш не дозволува да ни дојде испит без цел. Дури по многу удари на студениот и тврд мермер Микеланџело го создаде својот Мојсеј. Готовиот производ беше само дел од огромното парче мермер на кое почна да работи.

Понекогаш на Господа му треба долго, долго време за да ги оттргне од нас оние непотребни работи што нè спречуваат на нашиот пат кон дворовите на живиот Бог. Понекогаш телото се бунтува, а духот често се препушта, но, свети Боже, запомни секогаш дека зад секој тест и секој обид во животот се крие божествен план.

Облакот можеби е таму, но во секое зло се крие добро. Малку по малку, целата темнина ќе исчезне и нема да има ни трага од облакот.