„Не ми е гајле дали сите му се петки“: Мајката зборува што навистина и е важно во воспитувањето на детето!

Beautiful woman and her cute little son are touching their noses and smiling, on gray background

Важно ми е таа да се залага за другите. Воспитувањето деца е тешка работа. Со оглед на многу работи кои се обидуваат да го одвлечат вниманието на нашите деца и општеството што ни кажува како детето треба да се однесува, може да биде многу тешко да се остане фокусиран на она што е навистина важно. Во култура која ужива популарност, врвни перформанси во спортот и сите петки како мерило за успех, може да биде тешко да се биде родител кој ја цени љубезноста, емпатијата, вклученоста и страста за нешто повеќе од ова.

Но, токму тоа го прави мајката Хедер М. Џонс на нејзината најнова објава на Фејсбук која навистина служи за да ги отвори очите на родителите насекаде. Прочитајте го постот подолу.
„Денес научив да воспитувам дете кое гледа како на келнерка во ресторан и паѓа чинија со прибор за јадење што го носела и кое веднаш скокнало за да и помогне да ги собере. Не ми е грижа дали ќе добие одлични оценки.

Не ми е гајле дали е популарен. Не ми е гајле дали е талентиран. Не ми е грижа дали е добар во спортот. Не ми е грижа колку е добар во стандардното тестирање. Не ми е гајле дали главната ѕвезда е на теренот, дали постигнува најмногу голови и дали е на првото место во натпреварувањето. Ништо од тоа не ми е важно. Важно ми е да и се извини на мачката кога случајно ќе ја згази. Се грижи да го одведи помалиот брат во тоалет.

Важно ми е да ги троши неговите тешко заработени пари на изненадувања за другите. Она што ми е важно е што тој пишува пораки во кои им пишува на другите луѓе колку се грижи за нив. Мене ми е важно што кога ќе види дете како седи само, го кани да си играат заедно. За мене е важно тој да се залага за себе. Она што ми е важно е дека не му се допаѓаат видеата на YouTube каде што е повредено животно или човек.

Она што ми е важно е дека Тери Фокс е неговиот главен суперхерој. Она што ми е важно е што ги поттикнува другите да продолжат да се обидуваат. Важно ми е да се чувствува длабоко и да сака безусловно.

Она што ми е важно е да му даде рака, уво и рамо на секој што има потреба. И важно ми е дека откако ќе слушнам дека чиниите се кршат и откако ќе ја видам црвеникавата келнерка како собира отпадоци од подот, да му се насмее и да му речи фала.

Сакам да одгледам такво дете. Сакам да испратам таква личност во светот. И јас сум горда на таков млад човек што можам да го наречам свој “.