Не, не го сакам мојот сопруг толку колку што го сакав кога се венчавме

Не го сакам мојот сопруг како кога се венчавме. Нашата љубов еволуираше. Додека стоев пред олтарот, го видов срцето на мојот сопруг и се исполнив со надеж за иднината. Се сеќавам дека разговарав со мојот најдобар пријател на денот на мојата свадба. Бевме на прием по венчавката и таа коментираше како јас го гледам. „Само гледавте во него цело време додека се читаа заветите, а љубовта кон него можеше да се види во твоите очи“, заклучила таа.

Неодамна го најдов мојот свадбен албум и додека ги гледав фотографиите најдов еден што ја документира љубовта што ја спомна мојот пријател. На сликата со копнеж ја гледав фигурата на мојата вистинска љубов и навистина можев да ја видам љубовта во неговиот поглед. Но, сфатив дека од тој ден многу се смени. Доволно.

Викендов поминавме низ уште еден стомачен вирус. Тоа беше третото низ кое нашето семејство го преживува само оваа година, и ако сте имале болест со вашиот сопружник, тогаш знаете за што зборувам. Така, додека седев во дневната соба во 3 часот по полноќ, собирав oо повраќањетo, се сетив на хаосот од реалниот живот. Воопшто не потсетува на тој живот кога стоите на олтарот гледајќи во длабоките кафени очи на саканата личност. Веројатно требаше повнимателно да го слушам делот „во болест и здравје“ и мислам на сериозноста на сето тоа.

Се појавија многу проблеми
За речиси осум години по свадбата се појавија многу проблеми. Но, зад секое скриено алиште во плакарот, стои едноставниот факт дека е тешко да се живее со друга личност. Ја оставаат косата во мијалник, истураат шеќер на подот и воопшто не можам да ви ги прочитам мислите. И некаде среде гужвите од децата, недостатокот на време сами и фактот дека животот е едноставно тежок, сфаќате дека бракот воопшто не е онаков каков што очекувавте.

Можете да ги сакате неизмерно, но кога ќе направат нешто бесчувствително, сфаќате дека треба да ги сакате сè уште. Не можете да ги натерате да си одат дома и да ви дадат малку простор. Тие се веќе дома, а меѓу вас двајца вие сте тие што треба да ги средите работите. Мора да научите да кажувате дека ви е жал, дури и ако тоа не е целосно ваша вина. Мора да научите да ги разбирате емоциите на другиот, а потоа заедно да најдете излез од калта.

Во вистински брак не можете да излезете со сопругот кога сакате, луѓето губат работа, а сметките доцнат. Времето да се биде со себе треба да се промени, а вие треба да размислувате за другите наместо само за себе. Не го сакам мојот сопруг како кога се венчавме. Нашата љубов еволуираше. Додека стоев пред олтарот, го видов срцето на мојот сопруг и се исполнив со надеж за иднината. Сега гледам во него и гледам дека неговото срце се докажало. Низ добрите и лошите времиња тој никогаш не го тргна погледот од вистината за неговата посветеност кон мене, и обратно.

Идејата за добар брак преку обликувањето на огнот на животот се претвори во голем брак. Тоа е всушност подобро отколку што мислев.

Сè уште имаме несогласувања, сè уште има работи кои посакувам да ги нема. Но, над тоа е длабоката љубов и посветеност што ги делиме за заеднички живот. Го сакам мојот сопруг повеќе отколку што мислев дека ќе го сакам.