НЕ ПЛАШИ СЕ ОД НЕПРИЈАТЕЛИТЕ – ПЛАШИ СЕ ОД ПРИЈАТЕЛИТЕ: 10 ЛЕКЦИИ ОД ПСИХОЛОГ ЗА МИРЕН ЖИВОТ

Животот е често непредвидлив, често ни се случуваат работи за кои можевме да гарантираме дека никогаш нема да се случат во нашите животи.

Животот не поштеди многумина од нас, но во најголем дел сме виновни. Да размислувавме малку повеќе кога бевме млади и да се грижевме за тоа што го работиме, денес немаше да имаме одредени проблеми.

Но, она што постои, таков е животот. Некои добри, некои лоши. Денеска го напишав овој пост со цел да запознаам одредени луѓе и конечно да разберам дека сè во животот не е толку темно ако земеме предвид 10 работи:

1. Не правете работи кои можат да ве чинат – Ако веќе однапред знаете дека нешто што го правите може да ве чини во блиска иднина, откажете се од тоа. Бидејќи во повеќето случаи, таквите работи подоцна можат да предизвикаат голема количина на проблеми со кои е многу тешко да се справите.

2. Не плашете се од непријателите – Плашете се од пријателите – Внимавајте кому му кажувате приватни работи за вашиот живот. Има луѓе со две лица кои се преправаат дека се ваши пријатели и чија цел е да извлечат што повеќе тајни од вас. За да можат подоцна да ги искористат во своја полза.

3. Не правете ништо набрзина – Сè во животот има своја цена, па така и брзината. Најчесто брзината чини најмногу. Кога луѓето набрзина донесуваат одредени одлуки во својот живот, честопати се каат поради тоа. Затоа пред да донесете каква било одлука, прво добро размислете какви последици може да донесе таа одлука.

4. Почитувајте ги саканите – Никогаш не дозволувајте да направите нешто во животот за што некогаш би можеле да зажалите. Мора да се грижите за вашите најблиски и да се погрижите никогаш да не им се случи ништо лошо, а не да бидете причина за нивните проблеми.

5. Не можете да бидете втори по семејството – Секогаш ставајте го семејството на прво место. Таа е главниот столб на среќата во вашиот живот. Човек кој ги губи најблиските околу себе по своја вина, верувајте, од самиот почеток е осуден на пропаст.

6. Бегајте од лошите луѓе – Лошите луѓе во вашиот живот можат да ви донесат само лоша среќа, ништо добро. Поради оваа причина, доколку забележите дека некој не ви посакува добро, пазете се од него и избегнувајте го колку што е можно повеќе.

7. Погледнете ја вашата цел и насока – Во животот единственото нешто што треба да ви биде важно е за што се грижите. Не дозволувајте мислењата на другите да ве одвлечат од вашиот пат кон успехот. За полесно да ги поднесувате туѓите судови, најдоброто нешто за вас е „Пушти го во едното уво, а од другото надвор“.

8. Малите нешта прават среќа – Обидете се секогаш да се задоволувате со мали нешта. Ова е одлика на големите луѓе. Нека вашето најголемо богатство во животот биде вашето здравје и здравјето на вашите најблиски. Сè друго ќе дојде на време ако сте живи и здрави.

9. Кога ви е најтешко – Кренете ја главата, продолжете понатаму. – Не дозволувајте да бидете скршени од одредени работи во животот. За да имате мирен живот, мора да бидете подготвени да прифатите се што ви носи животот. Без разлика дали е добро или лошо, никогаш не губи надеж за подобро утре.

10. Не штедете на себе – Дајте си се што сакате во животот. Знајте, животот е само еден, така што нема да има втора половина. Затоа, што и да сте во можност да си дадете, не чекајте утре да го направите тоа, туку завршете го денес.