Не плаќа за греење до крајот на животот! Засадил дрва кои за 5 години израснале 20 метри

Делимир Гркиќ од Параќ го засадил ова кралско дрво на својата нива во Змич. Во последниве години, пауловнијата која потекнува од далечната Кина, поради брзиот раст кај нас станува се попопуларна, па нејзините високи дрвја можеме да ги видиме пред куќи, во дворови, на паркинзи, а ова дрво од далечна Кина и Јапонија, освен во Шумадија, нејзините корени се и во Поморавље.

Оние кои го засадија веруваат дека ова брзорастечко дрво, кое го добило името по ќерката на рускиот император Ана Павловна, има многу предности во однос на другите дрвја – меѓу другото, ако има добри услови за раст на дрвјата, по пет години ќе достигне висина и до 20 метри.

Неговата калориска вредност е поголема од кафеавиот јаглен, што го прави одличен за огревно дрво. Се користи за правење пелети и биоетанол поради неговата исклучително висока енергетска вредност. Познат е и по својата исклучителна цврстина, без јазли и лесно се обработува, лесно ја прифаќа бојата и е отпорен на влага, поради што најде широка примена во производството на столарија, паркет, мебел и музички инструменти.

Засадени 150 дрвја
Делимир Гркиќ од Параќ го засадил ова кралско дрво на својата нива во Змич. Тој засадил 150 дрвја на шест декари и за три месеци речиси сите се високи по три метри, а дебелината на нивните дрвја е околу шест сантиметри. Само оние садници кои беа под вода за време на поплавата во мај заостануваат во растот.

Гркиќ е презадоволен од тоа како пауловнијата се „зафатила“ на неговата нива, иако, како што вели, бил доста скептичен кога решил да ја засади. Како и да е, победи љубопитноста, а исто така и економскиот ефект, бидејќи познавачите ја нарекуваат пауловнија дрво на иднината токму поради профитабилноста на нејзиното одгледување.

Ова дрво потекнува од Кина, каде што се користи повеќе од 3.000 години. Распространет е и во Јапонија, а во Србија пристигна дури неодамна преку расадник кој е специјализиран за производство и дистрибуција на овој расад.