Не постои личност пред која треба да чутиш – 10 совети од мојата баба кои ме научија да израснам во вистинска жена со правилни вредности

Уште кога бев тинејџер, баба ми ми остави писмо што често го читав, но дури подоцна ја разбрав суштината… Нејзините совети ми помогнаа да израснам во вистинска жена со правилни вредности.
Драга внука, сакав да го напишам истото писмо пред 25 години за мајка ти, но тогаш немаше време. Бев млада и се обидував да ги решам животните прашања… како ќе преживееме, дали ќе заработи доволно дедо ти, кој ќе ја однесе мајка ти во градинка, дали ќе можам да полагам…

Сега сум малку постара, педесет години и сакам со тебе да ги споделам моите искуства за тоа како е да се биде во животот, не сум најпаметна, далеку од тоа, но сигурен сум дека мојот совет ќе ти помогне да бидиш посреќна и да прерасниш во вистинска жена Секогаш кажиси го твоето мислење: Никогаш не дозволувај да правиш нешто што не ти се допаѓа додека молчиш. Никогаш не го криј своето мислење. Никој не е достоен да молчиш и да ги криеш своите чувства. Ако некој од вашите пријатели или вашата љубов нема да се дружи со вас, бидејќи не се согласувате со нив во сè, таквите луѓе не ви требаат во животот.

Почитувај се. Научете да се почитувате себеси. Ако не се почитувате себеси, другите нема да ве почитуваат. Таа се цени себеси и другите ќе ве ценат. Научете да паѓате: Возете велосипед, пливајте, лизгајте, замавнете и научете да паѓате. Можеби боли, но ќе ве научи како да реагирате на болката. Ќе станеш, дури и да плачеш. Кажи извинете кога треба: Немој да мислиш дека си храбра и премногу добра ако никогаш не ја признаеш твојата грешка. Многу е тешко да му пријдеш на некого и да кажеш „Извини, во право си, како да ја поправам ситуацијата?“ Меѓутоа, кога ќе научиш да се извиниш, тогаш си направила многу во животот и никој нема да може лесно да те повреди.

Не мора да бидеш популарна: Повеќето девојки во одреден период од животот ќе се стремат да бидат популарни, ќе се сликаат нон-стоп, ќе одат на забави, нема да сакаат да учат. За тоа време работите на себе, завршувате јазичен курс, учите да јавате, пеете итн. Кога ќе им помине времето, тие нема да имаат ништо од животот, а потоа ќе тргнете да го освојувате светот, а можеби дури и да патувате низ светот. Да се ​​биде или не мажена: Сите девојки мислат на својот принц на бел коњ. Меѓутоа, ако не сакате да се омажите, не мора.

Не дозволувајте некој да ве осудува поради тоа. Меѓутоа, ако сепак одлучите дека сакате, тогаш пронајдете го мажот на вашиот живот кој ќе ве сака повеќе од кој било.