Не се појавил на работа 15 години а цело време земал плата

15-години маж, вработен во локалната болница во калабрискиот град Катанзаро, редовно примал плата без да се појави на работа, последен пат се појавил во 2015 година! … Така, Салваторе С., 66 години, заработил повеќе од половина милион евра во одделот за итни случаи во случај на пожар за тоа време. Италијанскиот печат ги опишува работниците како „крал на отсутните“, бидејќи го собори националниот рекорд, наводно избегнувајќи работа цели 15 години

Неработниот рекордер последен пат отишол да работи во болница во градот Катанзаро, Калабрија, во 2005 година. 67-годишниот маж се соочува со обвиненија за злоупотреба на службената положба, фалсификување и тешка изнуда. Шест болнички менаџери исто така се под истрага под сомнение дека му дозволиле да отсуствува од работа, што не е незамислив случај во италијанскиот јавен сектор.

Во истрагата наречена комично „Скратено работно време“, полицијата собра докази од записите за присуство и платите, како и изјавите на сведоците од колегите. Салваторе С. наводно му се заканил на директорот на болницата во 2015 година да ја спречи да поднесе дисциплинска жалба за неговото отсуство од работа. Тако Салваторе постојано испраќаше „трето“ лице кое јасно им се закануваше на газдите, колегите и членовите на нивните семејства, ако не му дозволат на Салваторе да не работи и да прима плата, пренесува Анса.

Директорот наскоро се пензионирал, а неговото отсуство не било прекинато бидејќи новиот директор и персоналната служба не го провериле неговиот случај, велат од полицијата.

Во 2016 година, италијанската влада го заостри законот против оние кои честопати отсуствуваат од работа, откако неколку полициски истраги покажаа дека има многу од нив во јавниот сектор.