Никој досега не направил вакво нешто – Италијанец прелетал со авион низ два тунели! (ВИДЕО)

Она што многумина би го помислиле дека е лудило ете баш тоа е предизвик за Италијанецот Дарио Коста. За негова среќа, тој успеал и станал Гинисов рекордер. Во спротивно, веројатно немаше да биде жив. Никој никогаш не летал низ тунелот со авион додека Коста не го направил тоа. За да биде предизвикот поголем, прелетал низ два тунела со брзина од 245 километри на час!

Коста, кој е професионален пилот на трки, го запалил својот специјално модифициран авион во мугрите во еден од двата тунели Каталка на северниот турски автопат Мармара. Со повеќе од две децении летачко искуство и бројни достигнувања во пилотската кабина, 41-годишниот Италијанец има повеќе од 5.000 часа во воздух, од кои половина прави различни акробатски маневри.

Опкружен со бетонски ѕидови, Коста полета со слабо осветлување во 6:43 часот по локално време, кога сонцето беше зад него за да има совршени амбиентални услови.

Тоа што беше ограничен со простор одозгора и од страните, Италијанецот мораше да го држи авионот веднаш над асфалтот додека леташе стабилно и воопшто не се вртеше, бидејќи ѕидовите на крилото беа оддалечени само четири метри.

Промените во протокот на воздух заедно со високо чувствителните контролни контроли на авионот бараа Коста да реагира побрзо од 250 милисекунди и фини милиметарски движења на рацете во текот на летот.