Никој не го живее животот што го објавуваат на социјалните мрежи, јас сум жив доказ

Пред некој ден, некој коментираше на една од моите фотографии на социјалните мрежи: „Ах, одиш на одлични места“. Бев изненадена. Ретко излегувам од дома; Се шминкам можеби еднаш неделно, а со две мали деца ниту едно патување или посета не може да биде долго. Ги прегледав моите фотографии и видов дека навистина изгледа како да одиме некаде цело време. Неодамна објавив дека сме на плажа, има и фотографија кога бушевме тикви и слика од нашето заминување во мојот роден град.

Па, можеби другите луѓе на социјалните мрежи на кои им завидувам се всушност исти како мене. Можеби мајка со потпетици всушност не носи високи потпетици секој ден. Можеби парот кој објави слика од прославата на 20-годишнината од бракот има и лоши денови заедно со тие добри. Можеби тоа е некоја мајка која се чини дека е супер трпелива во воспитувањето на своите деца и самата понекогаш ги губи нервите поради нив.

Никој не го живее животот каков што тие објавуваат на социјалните мрежи 4.7. поканети сме кај другарка да го поминеме празникот заедно. Помина долго време откако не можевме да се дружиме со други парови, па бев многу возбудена. Па, денот не помина како што планирав и тргнавме пред месото да стигне на скара. Моите деца имаа еден од тие лоши денови. Се обидовме да останеме и да се забавуваме, но не ни успеа. Моравме да се откажеме и да прифатиме дека денес не е добар ден за нив.

Излегов од забавата тајно плачејќи. Се извинив што си заминувам порано и се поздравив со пријателите. Бев и малку лута на моите деца. Сакав само два часа со другарките, а тие ми ги украдоа. Зошто да не ги жртвуваш твоите потреби и испади и да ми дозволиш малку да уживам? Зошто да не бидете само рационални и да уживате? Деца.

Кога стигнавме дома бев во ужасна состојба. Отидов во собата, плачев, се сликав и ги испратив сите мои грижи на пријателе. Се чувствував како да се распаѓам, се чувствував уморна, лута и како да ми треба помош. Ми требаше некој да ми каже дека се е во ред, дека не ги воспитувам моите деца на лош начин, дека не сум лоша мајка, дека нема да полудам.

Таа го направи тоа. Таа ги потврди моите чувства и ми помогна да излезам од тоа црнило. Отидов во соседната соба и им покажав на моите бебиња дека ги сакам. Прифатив дека само имаме лош ден и дека ни треба одмор и сон. Многу сон. Ми требаше време да се опоравам од тој ден. Сè уште се чувствував како неуспех; Ми недостасуваа пријателства и се чувствував несигурно.

Мајка ми дојде во градот и се грижеше за моите деца неколку утра за да можам да спијам малку. Сестра ми се грижеше за децата неколку ноќи за да можам да бидам сама со сопругата, пријателите не поканија на вечера и постојано ми се јавуваа да проверат дали сум добро и ме поддржуваа. Родителите секогаш учат како е да се биде родител. Паровите се движат низ бракот. Студентите се обидуваат да откријат што сакаат од животот.

Лекцијата од оваа приказна… Па, има неколку:

Никој не го живее животот каков што тие објавуваат на социјалните мрежи. Тоа е само мало парче што се вклопува во голема загатка. Не се споредувајте со некој таму „Ана“ затоа што нејзината куќа личи на списание, а вашата мириса на зоолошка градина. Можеби само мал дел од нејзиниот дом е спектакуларен, а можеби и целата куќа е и таа навистина е толку фантастична. Во секој случај, тоа не ве прави помалку вредни. Не сте најдобри во домаќинството. Ова е Ана, престани да сакаш да бидеш како неа. Или како Ана што ја гледате на социјалните мрежи.

Си требаме еден на друг. Не можеме да очекуваме животот да не гали. Можеби некој не доаѓа секогаш да се грижи за вашите деца или да ве увери дека не сте промашени, но секогаш можеме да помогнеме на некој што е моментално заглавен, можеме да испратиме порака до пријател на кој му требаме и можеме да се сакаме низ тешките ситуации.