Нина одлучила да работи како автомеханичар: Решила шминката, фустаните и штиклите да ги замени со кломпи

Нина, млада и убава девојка, решила шминката, фустаните и штиклите да ги замени со кломпи, работни панталони и алат во автосервисот каде што работи изминативе неколку месеци.
Како што вели и самата, на идеја дошла од љубов кон оваа работа, а коментарите на околината не ја интересирале бидејќи била самоуверена и ги следела своите соништа.

Тој е самоук во оваа работа и има многу желба и волја.

„Овде почнав да работам пред неколку месеци, ја сакам оваа работа и отсекогаш ме интересирала. Не сонував за кули и градови, туку за работата што ја сакам“, раскажува Нина Свилариќ (25) за „Телеграф.рс“.

Во работилницата во Белград каде што работи Нина, тимот го сочинуваат мажи кои ја поддржуваат и охрабруваат.

„Тука работат сите мажи и тоа е точно, но нема разлика. Сите правиме се и нема поделба, се разбира, се согласуваме кој што прави, но многу ни помага унапредувањето на технологијата. Помина времето кога сè се работеше рачно и сè беше двојно потешко“, вели таа.

Необична сцена е тоа што девојката работи во автомеханичар, а луѓето кога ќе ја видат Нина не можат да ги задржат своите реакции.

„Има реакции, имаше и негативни, но повеќето се позитивни. Сите се прашуваат како правам толку „валкана“ работа, но не разбираат дека тоа воопшто не е валкана работа, а најважно е што ја сакам работата и дека ја работам како што треба“, додава таа.

Помладите генерации се трудат да бидат тренди, а често поради коментарите на околината тргнуваат по патека што е помалку „популарна“, а со тоа ги потиснуваат своите соништа. Нина има посебна порака за нив.

„Мојата порака до сите е да се борите за себе и да ги следите своите соништа. Можеби рацете ќе ви бидат малку валкани, но најважно е да имате чиста душа и да го правите тоа што го сакате, се друго се мие“, вели синооката Нина, која откри како изгледа нејзиниот ден:

„Станувам малку порано наутро, бидејќи имам четири кучиња и четири мачки, ги шетам и ги хранам, а потоа доаѓам овде каде што се договараме кој што прави, а потоа се фаќаме за работа, во со цел што поскоро да се завршат сите обврски“.

На зборовите на Нина не остана имун ниту Ѓоле Шљукиќ, кој и ги отвори вратите на својот бизнис на Нина и и посака добредојде во својот тим.

„Нина е одлична, пред се како човек, многу е културна, а за каква работничка е немам поплаки. Таа е одлична, работи добро, никогаш не сме имале проблем, колегите ја сакаат и мило ми е што е тука. Морам да кажам дека сè функционира, нема поделба на машки и женски работни места и особено ме радува тоа. Ја примив овде по препорака и не се каам, таа беше некој што дојде да студира и на крајот еве ја прави одлична работа“, вели Ѓоле, кој се гордее со Нина.