Новиот материјал го мери пулсот над маица

Тим истражувачи развиле нов материјал за кој велат дека е мек како памук и тврд како Кевлар. Може да се носи и пере како нормална облека, па прашање на време е кога спортската облека ќе ја претворат во „паметна“. Јаглеродните наноцевки работат слично како и жиците во мониторот за електрокардиограм (ЕКГ), кој го мери пулсот. Но, наместо да се закачат за кожата, овие наносензори може да се зашијат во маица и да се носат како вообичаена спортска облека.

За разлика од жиците, конците може да се мијат, истегнуваат и повторно да се користат и што е најважно, тие можат да се движат синхронизирано со корисникот, покажува новото истражување спроведено во лабораторијата на Универзитетот Рајс Браун. Таквиот материјал би можел да послужи како замена за гломазните ЕКГ Холтер монитори во медицинските установи, како и за мониторите на срцевиот ритам и други производи за слични намени.

„Друга интересна примена на оваа технологија е тоа што можеме да ги користиме за воени униформи од новата генерација. Не само што можеме да го користиме овој материјал за електроди за ЕКГ, туку можеме да ги користиме и за следење на локацијата на воениот персонал“. рече Лорен Тејлор, дипломиран на Универзитетот Рајс и главен автор на студијата.

Светската потрошувачка на уреди за носење се очекува да се зголеми за 18% во 2021 година, а многу технолошки компании инвестираа многу во развојот на такви уреди за да овозможат други медицински функционалности покрај следењето на срцевиот ритам.

Лабораторијата на Универзитетот Рајс првпат разви јаглеродни наноцевки влакна во 2013 година и ја проучуваше нивната употреба во медицинските процедури. Но, во тоа време, оригиналните нишки, широки околу 22 микрони, беа премногу тенки за да може да се користат стандардна машина за шиење. За ова последно повторување, истражувачите соработуваа со производител на јажиња за да ги исткаат влакната во материјал сличен на обичните конци што може да се зашијат во спортска облека. Добиената „паметна“ маичка има меки и носливи сензори за неинвазивно и континуирано следење на електрокардиограмите.