Носеше ранета овца во рацете за да не умре сама во карпестата планина

Друга приказна која го потврди ова се случи на хрватскиот остров Паг и веднаш стана вирална.

Сопствениците на ОПГ Фабијаниќ споделија приказна која ќе ги стопи и најстудените срца, а која секако делумно ги скрши нивните. Имено, нивниот миленик, 15-годишна овца со необичното име Збрчкано уво, минатиот месец не се врати од пасење.

Се изгубила во ридот, а потпрена на дрво паднала и се заплеткала во грмушките. Така ранета и беспомошна, без храна и вода, ја поминала ноќта во ридот.

Нејзините сопственици не се откажале од својата миленичка, а кога ја пронашле и покрај лошите услови направиле се што е потребно да ја донесат дома.

„Бараше со часови. И најде, Бог зад неговите нозе. Ја спуштив душата до врвот и донесов синџири да ја носам некако. Нема шанси, се плашам од височини, карпите се лизгави и остри како пеколот. Така тој го направи единственото нешто што му се чинеше правилно… Ги крена рацете во насока на песната“, пишувало на видеото кое расплака многумина.

Самата сопственичка призна дека тоа и било тешко.

„Ползев по нив и плачев. Плачеше затоа што не знам дали Згужвана ќе преживее… Рече дека ако треба да умре, ќе умре дома, но Господ нема да ме сака сама во карпата“, раскажува таа.

Откако ја донеле дома, Збрчканото уво го прегледале ветеринари, а и покрај тоа што преживеала, овцата и поради несреќата и поради староста била преслаба. Како што објаснија, „нозете не ја слушаа“.

„Искуството ни кажува дека ништо од тоа. Срцето вели поинаку. Се додека не боли, ќе продолжиме да се трудиме. Јаде, пие, стомакот работи како голем, срцето го прави истото. Нема скршеници или рани. Но, нејзините нозе не ја слушаат. Па, ајде да вежбаме. Физиотерапија на бала сено. И ги масираме нозете, ги вежбаме колковите, таа се бори малку сама и слично. Претпоставувам дека сето ова ќе вроди со плод“, напишаа во една од објавите за време на закрепнувањето.

Но, за жал, следната објава не донесе среќна вест. Не го преживеала стутканото уво. Сопствениците се простија од неа со фотографија, додека многумина подолу напишаа како ги погодила оваа вест.

„Ти ја придружуваше како суштество, а не како ствар. И дадовте се што и требаше. Некои деца не се грижат така за своите родители. Добро сторено! Жал ми е, но тоа е животот. Останете такви луѓе“, е само еден од многуте пофални коментари што ги добија сопствениците.