Нуркање до остатоците на „Титаник“ погледнете колку чини еден билет

Откако беше откриен на морското дно на Северниот Атлантик во 1985 година, Титаник го посетија само мала група луѓе. OceanGate Expeditions неодамна го најави своето второ патување до најпознатoто нешто потонато на светот, која ќе однесе тим од истражувачи на 4.000 метри под студената површина на океанот, каде што „специјалистите на мисијата“ заедно со истражувачите ќе го прегледаат бродот од подморницата на компанијата.

Но, ова патување не е евтино. Имено, секој билет чини 250 илјади долари. Туристите ќе ја започнат својата авантура со пловидба со експедициски брод од Канада до последното почивалиште на потонатиот брод и повеќе од 1.500 патници и членови на екипажот на тој брод. OceanGate Expeditions ќе ја користи својата подморница од титаниум и јаглеродни влакна од класата Cyclops за пет членови на екипажот; бродот носи до тројца експерти за мисијата на секое нуркање кое трае од осум до десет часа.

„Непотопливиот брод“ Титаник потона на 14 април 1912 година, четири дена по неговото прво патување од Саутемптон, Англија до Њујорк, откако удри во санта мраз. Загинаа 1.517 од 2.224 патници и членови на екипажот. Бродот пропаѓа од година во година.

Јарболот падна на палубата, а познатото нуркање на режисерот Џејмс Камерон во 2001 година го ослабна трупот. Според Националната управа за океани и атмосфера, трупот и структурата на бродот најверојатно целосно ќе се распаднат во следните 20-40 години.