“Образована жена НЕ СМЕЕ да се омажи за мајстор“: Познатиот психолог можеби ќе ве шокира, но дали ја кажа ГОЛЕМАТА ВИСТИНА?

„Марија дојде во мојата канцеларија. Нејзиниот проблем бил овој: не можела да најде маж за себе.

Марија е образована и многу успешна директорка на компанија. Зад себе има неуспешен брак и две возрасни ќерки.

Во секој поглед таа е успешна жена, освен во љубовта. Марија сакаше. Беше лудо вљубена во својот сопруг. Затоа се омажила за него. Додека се образувала и „грабнала“ напред, градејќи завидна деловна кариера, нејзиниот сопруг бил обичен работник во фирма со просечна плата. Немаше желба за професионален напредок.

И додека кариерата на Марија се развиваше и се движеше кон врвот, тој стануваше сè понезадоволен и нивниот брак многу страдаше. Еден ден Марија отворено го прашала што да направи за да го спаси нивниот брак.

„Оставете ја работата и грижете се за семејството“, било неговото барање.

Марија се согласи. Се откажала од работата и станала домаќинка, се поради „мир во куќата“. Меѓутоа, тој мир никогаш не дојде. Зошто? Мажот беше огорчен, ништо не му одговараше. Му пречеше Марија која кротко седи дома. Сè го потсетуваше дека таа успеала во животот, а тој некако не.

Бидејќи ситуацијата во бракот не се подобрила и по неколку години, Марија решила да се разведе. Го оставила сопругот и почнала од почеток.

Сама ги образувала ќерките, кариерата повторно ја подигнала од пепел, но сепак немала среќа во љубовта. Затоа се обратила на психолог.

Еве кој бил нејзиниот проблем:

Ако вашиот партнер не расте и не се развива со вас, тогаш оставете го без двоумење. Не обидувајте се да го промените. Не трошете го вашето време.

Марија се пожали на неправдата, бидејќи мажите што и се допаѓаат (успешни бизнисмени) имаа сопруги, домаќинки, мајки, без кариера и успех.

Оние мажи кои ја сакаа Марија беа главно женкари за кои не доаѓаше предвид.

Мојот совет до Марија беше да погледне наоколу меѓу исклучително успешни деловни луѓе кои имаат исти интереси како неа. Ако барате доволно долго, ќе најдете начин да го најдете тоа што го барате.

Затоа, жени – брзајте напред и никогаш не гледајте назад. Не гледајте ги луѓето кои се под вас, тие само ќе ве влечат надолу. Ништо добро нема да излезе од тоа. Дури и ако целосно се промените, станете она што тој сака да бидете – дури и тогаш нема да бидете добри за него.

Подобро да си сам отколку во лошо друштво!“