Објавена снимка на која вози над 400 километри на час, заврши на суд, а еве што му пресудија

Но, под притисок на јавноста, Пасер заврши на суд и неколку месеци подоцна беше објавена одлуката.

Чешкиот тајкун во два наврати возел преку 400 километри на час на автопатот во Германија.

За вториот случај беше изведен пред суд и ослободен од обвиненијата.

Во вториот обид да го собори брзинскиот рекорд на јавен пат, сопственикот на Bugatti го турна својот автомобил до 417 km/h.

Гордиот сопственик на „хиронот“, чешкиот тајкун Радим Пасер го сними целиот настан и го објави на социјалните мрежи, а потоа стигнаа осуди од сите страни.

Минувачот потоа се бранел бидејќи безбедноста била приоритет, па избрал права делница со три ленти, а возел рано наутро кога сообраќајот е најлесен.

Исто така, автомобилот претходно бил подложен на превентивна служба. Тој нагласи дека со возењето не прекршил никакви закони.

Но, под притисок на јавноста, Пасер заврши на суд и неколку месеци подоцна беше објавена одлуката. Судот во Штендал ги прифати аргументите на Пасер и го ослободи од обвинението. Судот смета дека никому не се заканувал и дека не го прекршил законот.

Во образложението на пресудата, судот нагласи дека условите за возење биле многу добри, на видео снимките немало други возила и неговото возило било наменето за возење со многу големи брзини.

На Пасер, чие богатство се проценува на повеќе од 300 милиони долари, му се заканува парична казна, но и затворска казна до две години.