ОВАА ДРЕВНА ПРИКАЗНА МУ ГО ПРОМЕНИ ЖИВОТОТ НА МИЛИОНИ ОД КОРЕН: КОГА ЧУВСТВУВАТЕ НЕМИР И ЈА ИЗГУБИТЕ ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖ, НАПРАВИ ВАКА!

Кога ќе го разберете ова, ништо нема да може да ви ја расипе среќата

Еден мештанин втрча во селото и со вознемирен глас им рече на насобраните: Се случи, нашите куќи беа уништени, земјата изгоре, реката однесе се, стоката угина. Сè што изградивме и изградивме низ годините повеќе не постои.

Тивко од болка, никој не можеше да изговори ни збор. Во тој момент, началникот излезе од толпата и рече:

Сè што некогаш се родило на оваа земја и на ова небо, сигурно ќе умре за да оживее нешто позначајно и подобро. Тоа е законот. По денот следи ноќта; семето што паѓа на земја умира, раѓа нова генерација – отсекогаш било така, така ќе биде засекогаш.

Занемени сте од ужасот кога ќе видите што сте изгубиле, не сакате да верувате дека е вистина… Отворете ги очите и погледнете. Соочете се со фактот дека вашиот живот се промени засекогаш. Твоето минато го нема.

Отплати се што ти е на ум! Она што е уништено или умрело мора да се оплакува. Солзите лекуваат. Ќе ти ги измијат раните и ќе ти ја одземат тагата.

Можеш и да очајуваш, но знај дека после дождот секогаш доаѓа виножито. Повторно ќе има цвеќиња на вашата трева. Без загуба нема напредок, без тешкотии никој не станал подобар.

Засукајте ги ракавите и изградите нова куќа, одгледувајте стока… Ќе почувствувате радост во срцето и ќе сфатите дека сè било како што треба. Ќе ги кренете рацете кон небото и ќе Му заблагодарите за искушенијата што ви се испратени!

Преживеавте, се вразумивте, живејте!

Така е и во животот. За да стигнеме до врвот, неизбежно мора да се соочиме со тешкотии и препреки, но мора да знаеме што е навистина вредно. Затоа, треба да се запомнат овие 3 важни лекции:

1. Материјалните работи доаѓаат и си одат, тие никогаш не смеат да ни бидат приоритет.

2. Она што го создавате содржи дел од вас, но тоа не сте вие. Вашата мудрост и вашата страст се секогаш дел од вас. Ништо не е изгубено освен ако не се изгубите себеси.

3. Животот не е секогаш лесен. Дозволете си да се промените, да паднете и повторно да станете. Сето тоа е составен дел од животот.