ОВАА ЖЕНА Е ЕДНА ОД 80-те ЛУЃЕ ВО СВЕТОТ КОИ СЕ СЕЌАВААТ НА СЕКОЈ ДЕН ОД НЕЈЗИНИОТ ЖИВОТ

„Моето најрано сеќавање на кое можам да се сетам е кога имав само дванаесет дена. Моите родители ме ставија на возачкото седиште во автомобилот (идеја на татко ми) за да ме фотографираат. Како новороденче бев љубопитен за тоа што седи и што беше зад воланот. јас. Иако на таа возраст не развив способност да станам и да истражувам што се овие предмети.

Се сеќавате ли на најмалите детали од вашиот прв роденден? Што е со сонот што го сонувавте кога имавте 9 години? Повеќето луѓе би одговориле „не“ на овие прашања, но Ребека Шарок е една од ретките поединци на оваа планета која смело би одговорила „ да“. Со околу 60-80 луѓе на земјата, таа не е во состојба ништо да заборави.

Шарок почнала да се сеќава на се по нејзиниот дванаесетти роденден.Се уште може да се сеќава на настаните што се случиле кога била мало дете.На пример, се сеќава дека ја ставиле на возачкото место во автомобилот и ја фотографирале.

Покрај тоа, Ребека се сеќава дека поминувала многу време во кревет гледајќи ги играчките околу неа.Фасцинантно е нејзиното сеќавање за раѓањето на нејзината најмлада сестра Џесика,

„Веднаш по мојот втор роденден се роди сестра ми. Тогаш не разбирав што е сестра и таа беше многу позаинтересирана да си игра со моите играчки“.

Покрај тоа што се сеќава на своето минато, Ребека може да се сеќава на секој збор од книгите за Хари Потер, а всушност е способна да рецитира од збор до збор.

Иако HSAM може да изгледа како благослов, може да има свои лоши страни. Како што вели Ребека:

„Тоа ме прави неспособен да заборавам кој било ден од мојот живот и постојано да го преживувам своето минато (емотивно) со најмали детали.

Покрај пишувањето книга за нејзините искуства, „Мојот живот е загатка“, Ребека се занимава и со истражување на меморијата.Целта е да дознае повеќе за тоа како функционира умот.

„Единствената цел е да се најдат одговори за тоа како функционира сечија меморија и да се најде нешто што може да им помогне на луѓето со деменција и Алцхајмерова болест“, објасни Ребека. очув, како да е мојот биолошки дедо.

„Кога прочитав статија во средината на 2014 година, во која се вели дека е невозможно да се запамети настани пред да наполниме 4 години. Откако завршив со читањето на статијата, помислив „апсолутна глупост“. Моментално сум во процес на пишување книгата „Мојот живот е загатка“, а сеќавањето на мојата 14-та година исполнува многу долго поглавје.

„На самиот почеток од мојот живот, поминував многу време во моето креветче со играчки. На мојот прв роденден немав поим за што се работи, се што знаев беше дека мајка ми ме облече во сатенски фустан што ме чеша и јас плачев.Ми рекоа дека тоа е мојот посебен ден и дека многу луѓе доаѓаат да ме видат.Сè уште не разбрав, но конечно престанав да плачам. Истиот ден моите родители ми подарија играчка Мики Маус, чиј изглед ме исплаши, иако не можев да кажам „Сè што можев да направам е да го фрлам и да го удавам со лакт секогаш кога ќе го видам“.

“Кога имав 18 месеци почнав да сонувам секогаш кога ќе заспијам. Тогаш навистина мислев дека заминувам од дома, па секогаш сакав да спијам со мајка ми. Веднаш по мојот втор роденден се роди сестра ми Џесика. Тогаш Не разбрав каква сестра, но таа беше многу позаинтересирана да си игра со моите играчки.Иако во текот на следната година или нешто повеќе сфатив дека повеќе не сум единственото дете и дека морам да споделувам се со сестра ми, дајте таа е мојата стара облека и играчки“.

Исто така, под знак прашалник е дали некој заборава или не што се случило. Во раните фази на деменција и Алцхајмерова болест, луѓето речиси секогаш можат да се присетат на далечното минато кое претходно изгледало целосно заборавено. Станува посилно. Иако во подоцнежните фази на деменција секакви спомени се изгубени. всушност работел како дете)

„Вистина е дека јас сум еден од 60-те луѓе во светот на кои им е дијагностицирана многу необична меморија наречена HSAM (или високо супериорна автобиографска меморија). Тоа ме прави неспособен да заборавам кој било ден од мојот живот, и постојано емотивно го преживувам своето минато. Сепак, ние со ХСАМ не сме единствените кои се сеќаваат на нивните животи пред да наполнат четири години. Всушност, огромното мнозинство од Луѓето на кои налетувам се сеќаваат на тој период од животот, како што се родендени или божиќни прослави“.

Има толку многу што треба да истражиме за нашиот мозок и како функционира нашата меморија. Прво, нашиот мозок го контролира целото наше постоење, и второ, сеќавањата го сочинуваат сето она што го учиме (свесно и потсвесно). Постојат многу различни видови спомени сите ние поседуваат , ​​а оние кои имаат HSAM можат да запомнат сè со најмали детали. Автобиографската меморија е сè што ние (лично) сме доживеале во нашите животи.