Овај дедо ретко зборува бидејќи има Алцхајмерова болест, но се се менува кога ќе ја види својата внука

Дедото ретко зборува со Алцхајмерова болест, заборава на се, но чудо се случува кога и да ја види својата шестмесечна правнука. Тагата ја среќава радоста кога Џејми Гласман и нејзиниот сопруг, чиј дедо има Алцхајмерова болест, ќе бидат сведоци на магијата помеѓу нивното мало девојче и нејзиниот прадедо. Алцхајмеровата болест е потресна. Тој краде насмевки, време, спомени, моменти и зборови од своите жртви – многупати овие жртви не се ни поединци погодени од неизлечива болест.

Но, среде тага, понекогаш има моменти на радост. Џејми сподели неколку такви моменти во својата објава на Инстаграм. Џејми и нејзиниот сопруг се родители на 6-месечна ќерка по име Елса, а неодамна Елса за прв пат го запознала и 94-годишниот дедо на нејзиниот татко! Елса е премногу млада за да зборува, се гушкаше со својот прадедо, кој има Алцхајмерова болест и кој едвај зборуваше со месеци.

Прадедото е среќен во друштво на мало девојче
Нешто многу посебно се случи додека бебето Елса и овој дедо комуницираа. Во првото кратко видео, Елса ја става својата мала рака на својот прадедо и го допира неговото лице. Иако не зборува, изгледа дека сигурно ужива во друштвото. Џејми го прашува што мисли за Елса; а дедо изгледа прилично среќно со малото девојче. Во друга снимка, гледаме дедо кој има Алцхајмерова болест како го бакнува челото на бебето. Таткото на Елса му коментира на својот дедо колку е сладок моментот – како бебето го гледа. Јасно е дека таткото на Елса има голема љубов кон својот дедо, кој веројатно бил многу важна личност во неговиот живот.

Му кажува на постариот господин дека бебето го сака и тогаш зборува овој човек кој не зборува со месеци! Прадедото на Елса и кажува дека и тој ја сака. Навистина е прекрасно. Музика свири и звучи како дедо да пее или повторува некоја фраза. Тој е јасно во интеракција и присутен во моментот!И покрај разликите во годините и болестите, или можеби поради разликите во годините, тие двајца успеаја да се поврзат!

Специјалните подароци на многу млади и многу стари често се занемаруваат, но тука не би можеле да бидат поочигледни!

Ви благодариме што ги споделивте со нас, г-ѓа Џејми!