ОВА БЕШЕ ДНЕВЕН СПИСОК НА СИТЕ ОБВРСКИ НА ДОМАЌИНКИТЕ ОД 50-тите: ЕВЕ ШТО ИМАШЕ НА НИВНИТЕ РАМЕНА!

Некогаш, главната цел на женските списанија била да ги советуваат жените како да бидат совршени сопруги, мајки и готвачи за своето семејство. За време на војната, мажите ја напуштале куќата, а жената била таа што ги чувала „сите четири столба на куќата“. Во повоениот период, мажите оделе на работа, додека жените повторно останувале дома за да се грижат за децата, домашните работи, подготовката на оброците, пазарувањето и во многу случаи финансиско планирање.

Секојдневната нега на кожата, вклучувајќи хидратантна крема за лице и крема за раце, била дел од навиките на многу домаќинки. Потоа следело готвење и чистење, поради што морале да стануваат прилично рано наутро. На интернет кружи детален водич за чистење на домот, по примерот на жените од 1950-тите. Според она што го пишува, типична жена од педесеттите секоја недела ги чисти дури и оние работи за кои дознаваме дека постојат во текстовите на Интернет.

Само површен поглед на водичот кажува како да се биде домаќинка во педесеттите беше напорна работа со полно работно време. Ова е комплетната дневна листа на обврски на една домаќинка од педесеттите: Списокот е долг, но не е лошо да погледнеме наназад и да видиме за што се бореле жените.

Отстранете ја прекривката и оставете го креветот да проветри. Отворете ги ролетните и прозорците. Подгответе појадок. По појадокот средете ја кујната и трпезаријата. Земете корпа за чистење. Додека ја чистите куќата, земете ги предметите што не припаѓаат на таа просторија и ставете ги во корпата. Кога ќе влезете во нова просторија, ставете ги на место предметите од корпата кои припаѓаат на таа просторија.

Соберете го нередот, лесно исчистете прашина, исправете ги перниците и наводнете ги растенијата. Преклопете ги креветите.мУредете ја спалната соба, вклучително и лесно бришење прашина. Средете ја целата облека што не е на своето место или валканите ставете ги во валканите алишта. Лесно чистење на бањата, вклучително отстранување и замена на искористените крпи, полнење на тоалетна хартија и сапун (доколку е потребно) и чистење на просторот на мијалникот вклучувајќи садови за сапуница.

Избришете ги работните површини во кујната и внатрешноста на фрижидерот и фрлете ја старата храна. Прегледајте го менито за денес и следниот ден и споредете го со она што е моментално достапно дома. Доколку е потребно, одете во продавница за намирници кои недостасуваат. Почнете да се подготвувате за вечера – подготвувајте десерт.

Чистење на кујната, бришење површини, фрлање ѓубре… Исчистете го и избришете го подот во кујната. Вршење воннаставни активности (како што се волонтирање, одење во пошта, читање книги, испраќање пошта итн.). Ако се вратите од продавница, измијте го, завиткајте и складирајте го зеленчукот. Останатите намирници ставете ги на место. Јадете нешто брзо. Почнете да подготвувате храна за вечера (подготовка на храна, одмрзнување ).

Изврши една од неделните задачи. Поставете ја масата за вечера. Уредете ја дневната соба за вечерно уживање. Брзо исчистете ги подовите и проверете дали влезовите се слободни. Подгответе ја вечерата до крај. Освежете се пред вашиот сопруг да се врати од работа. Размислете за промена во нешто поформално ако дневниот фустан е обичен.

Поставете послужавник со опрема за правење пијалоци, доколку господинот сака да биде послужен пред вечера. Весело се поздравува со сопругот. Послужете вечера.
Исчистете ја масата и измијте ги садовите. Истурете вода што врие во мијалникот за да бидете сигурни дека цевките се исплакнати. Спакувајте го ручекот на вашиот сопруг за следниот ден. Плехот за ручек во фрижидер тргнете го за себе – ако имате остатоци од вечерата.

Поставете ја масата за појадок за следниот ден. Погрижете се храната за појадок да е достапна и направете ги сите подготовки за тоа однапред. Уживајте во релаксирачка вечер – слушање радио или плетење.

Неделни задачи
Покрај овие секојдневни работи, секако има и работи кои жените ги извршувале еднаш неделно и месечно. Секој ден во неделата беше резервиран за една специфична „поголема“ работа, која обично вклучува темелно чистење на една просторија, а вклучува на пр. миење и дезинфекција на корпи за отпадоци, кутии за леб итн. Дополнително, предложено е перење алишта да се прави најмалку два пати неделно (вклучувајќи постелнина), а подовите треба да се бришат/вакуумираат според сличен распоред.

Некаде во средината на денот и се препорача на жената да спие половина час. Не за да се одмори од напорната работа, се разбира, туку да изгледа свежо кога нејзиниот сопруг ќе се врати од работа.

Не можеа да продолжат Тројца мажи се обидувале да живеат како домаќинка од педесеттите една недела. Како експеримент, тројца модерни мажи одлучија да ги следат овие рутини седум дена, а потоа ги споделија своите мисли како одминуваше неделата.