Ова е најопасниот пат на светот, во една сообраќајна несреќа загинале 100 луѓе

„Камино де лас Јунгас“, денес попознат како „патот на смртта“, е еден од најопасните јавни патишта во светот и моментално главната туристичка дестинација во Ла Паз, Боливија.мПатот, долг 64 километри, порано беше единствениот пат што ги поврзуваше градовите Ла Паз и Короико во регионот Јунгас.

Од 200 до 300 луѓе годишно ги губат животите на патот, поради што во 1995 година е прогласен за најопасен во светот. Поради ова име, се здоби со голема популарност низ целиот свет. Во меѓувреме се изгради нов пат кој оди по друга патека, а стариот во последните години најмногу се користеше за туристички цели.

Денес најмногу го посетуваат велосипедисти и зависници од адреналин, а годишно низ него возат околу 25.000 туристи. Локалниот туристички водич Диего Дел Карпио посочува дека пред да пристигнат на пат, прво го посетуваат светилиштето Апачета. „Откако ќе ја добиеме дозволата, се возиме со нашите велосипеди по патот.

Гледаме пејзаж од 180 степени и сме сведоци на формирање на глечери како резултат на геолошки процеси и временски промени“, објаснува Дел Карпио. Спуштањето низ патот трае неколку часа, започнува од височина од 4.670 метри, а завршува на 1.100 метри во Јолоса.

Широк е речиси три метри, без ограда или нешто што би им обезбедило какво било обезбедување на автомобилите. Најтешката сообраќајна несреќа во Боливија се случила во јули 1983 година токму на овој пат кога автобус паднал во провалија, при што загинале 100 луѓе.