ОВА Е НАЈУБАВАТА ПРИКАЗНА КОЈА ЌЕ ЈА СЛУШНЕШ ДЕНЕС: Владимир во канцеларијата чувал сад со човечко срце …

Луѓе – верувајте ми: љубовта навистина победува се! Владимир Алмазов, истакнат руски кардиолог, во својата канцеларија чува сад со човечко срце. Сите негови студенти ја знаат позадината на таа приказна со срце. Во раните 50-ти години, кога Др. Алмазов сè уште бил студент на четврта година на Медицинскиот институт во Санкт Петербург Млада жена со дијагноза на субакутен бактериски ендокардитис била донесена на клиниката во Санкт Петербург.

И денес оваа застрашувачка болест има многу висока стапка на смртност, а тогаш фаталниот исход беше речиси сигурен. Се сметало дека нема помош за девојчето, срцето и слабеело, со постојано покачена температура.

Девојката била прегледана од сите најдобри професори, но без позитивен исход. За време на тие прегледи бил со професорите и читал низ практикантите. Еден од нив беше и Аламазов, тогаш познат како многу вреден и талентиран студент. Тој не предложил никаква револуционерна метода за лекување на ендокардитис, или нешто слично, тој едноставно се заљубил во девојка на умирање.

Практикантот ја посетуваше секој ден и и носеше цвеќе. Со текот на времето и таа се заљуби во него и полека но сигурно почна да закрепнува. Тие се венчаа, добија деца, а на нивната свадба ги поканија лекарите кои ја лекуваа.

По многу долги и среќни години, таа почина и го остави срцето на Медицинскиот институт во Санкт Петербург.