Ова е причината зошто на полињата во Анталија се распослани стотици теписи

Првите килими почнуваат да ги шират во јуни, а на нива се до октомври Теписите и чергите од цела Турција, кои пристигнуваат во Досемеалта, прво се мијат, сушат, а потоа се шират на полињата. Рачно ткаени теписи и килими, откако ќе поминат низ одредена фаза на преработка во Досемеалти во турскиот град Анталија, се продаваат во странство.

Распослани се по полињата за да се прочистат од бактерии под сонцето и да добијат уште поубава боја, а стотиците теписи на полињата со своите прекрасни и бајковити сцени секако привлекуваат големо внимание кај минувачите. . Во сезоната на дождови тие се чуваат во затворени простории, а со доаѓањето на сончевите денови се враќаат на полињата. Одвреме-навреме се превртуваат, наборите се порамнуваат и се чистат од прашина.

Колку долго ќе поминат теписите и теписите на сонце зависи од видот на материјалот. Мелих Топкара, кој се занимава со овој бизнис, во изјава за АА рече дека бизнисот го научиле од своите дедовци и го пренесуваат на помладите генерации. Тој додаде дека поседуваат ниви од околу 100 дулуми, а годинава распространиле околу 20.000 теписи. Тој истакна дека често мораат да ги проверуваат теписите за да се уверат дека рамномерно се сушат.

Топкара рече дека сушењето може да потрае и до четири месеци. Првите килими почнуваат да ги шират во јуни, а на нива се до октомври. Овие сцени не можат да се видат насекаде. Луѓето се заинтересирани, па доаѓаат. Покрај домашните, доаѓаат и странски туристи кои се фотографираат – изјави Топкара.

Килими продава и Халил Борекчи (Борекчи), кој вели дека продажбата на рачно ткаени теписи и черги некогаш била многу распространета во Турција.