Ова е човекот кој го направи првото селфи во светот (ФОТО)

Тој го снимил во октомври 1893 година Иако светот ја виде првата фотографија одамна, можеме да кажеме дека технологијата многу се промени и се развиваше во изминатите неколку децении, најмногу благодарение на развојот на паметните телефони. Она што некогаш се сметаше за висока технологија достапно само за оние на кои некогаш им беше потребна, сега е достапно за речиси секој човек во светот.

Како и многупати досега, новата технологија донесе несакан ефект: социјален феномен наречен селфи. Веројатно најпопуларниот тип на фотографирање во денешно време дава целосна контрола врз фотографијата што ја прави, па социјалните мрежи доживеаја селфи. Многумина би помислиле дека првото селфи е направено во 2003 година, но тоа е направено многу пред да се најде „селфи камерата“.

Роберт Корнелиус бил американски пионер на фотографијата, роден во 1809 година во Филаделфија. Уште од рана возраст, Роберт покажал интерес за хемијата и му се придружил на својот татко во бизнисот со производство на сребрени плочи и полирање метали.

Откако стана успешен и познат по своите дела, на Корнелиус му пријде американскиот пронаоѓач Џозеф Сакстон. Пронаоѓачот побарал од Роберт да направи сребрена чинија за неговиот дагеротип, а токму искрата го поттикнала интересот на Роберт за фотографија.

Дагеротипот беше првиот фотографски процес достапен за јавноста и најчесто се користеше речиси 20 години по неговото откривање. Именуван по неговиот пронаоѓач Луј-Жак-Манде Дагер, дагеротипот беше претставен во светот во 1893 година. Процесот беше доста комплициран. Фотографот, или дагеротипот, во овој случај, го полирал сребрениот бакар додека не изгледал како огледало. После тоа, плочата би се третирала со испарување, станувајќи чувствителна на светлина, па може да биде изложена во камерата онолку долго колку што е потребно.

Откако се запознал со процесот, Роберт Корнелиус одлучил дополнително да го развива и усовршува дагеротипот. Неговата работа резултираше со она што денес е познато како првото селфи. Бидејќи дагеротипот бараше многу светлина, Роберт мораше да работи на отворено. Познатото прво селфи е направено во октомври 1893 година пред продавница за светилки и лустери во сопственост на неговото семејство.

За фотографијата Роберт користел кутија со оперска стаклена леќа. Бидејќи биле потребни 3-15 минути за да се сними дагеротипот, младиот фотограф имал доволно време да го открие објективот, да одлета во кадарот, да остане таму онолку долго колку што е потребно или подолго, а потоа да го врати капачето на објективот.

На автопортретот, сликата на Роберт се појавува надвор од центарот, на која е прикажан човек со разбушавена коса и скрстени раце, кој гледа во камерата со неизвесност.

По овој успех, во периодот од 1841 до 1843 година, Роберт ги започнува и раководи првите фотографски студија во САД. Како што растеше популарноста на фотографијата и се отвораа повеќе фотографски студија, Корнелиус ги затвори своите студија.