Ова момче е едно од 100-те луѓе во светот со необичниот синдром

Една мајка неодамна откри дека нејзиниот син е еден од 100-те луѓе во светот со овој необичен синдром. Но, тоа го прави нејзиниот син уште поспецијален. Кејтилин Семплс од Атланта е мајка на двегодишно момче Локлан. Кога момчето имало околу пет месеци, неговата коса почнала да расте, а Кејтилин и сопругот Кејлеб забележале дека е бушава и мислеле дека малечкото ќе има кадрава коса.

„Порасна директно, меко и нејасно. Како што продолжи да расте, косата не му се спушташе… многу луѓе кои го гледаат сè уште го нарекуваат бебе“, рече Кејтилин. Кога Кејтилин ги објавила сликите на Локлан на Инстаграм, непознат човек ѝ испратил порака со прашање дали има „синдром на неисчешлана коса“.

„Бидејќи ова нарушување е многу ретко, педијатарот не упати на специјалист. Зедоа примероци од неговата коса и ни се јавија неколку недели подоцна и потврдија дека всушност станува збор за синдром на коса што не може да се чешла“, рече мајката. Таа вели дека докторот го видел малото момче само уште еден случај во последните 19 години кога станува збор за овој синдром и дека тој навистина не знае зошто нејзиниот син го има.

Оваа состојба влијае само на косата на бебето и таа се развива нормално во сите други аспекти. Не е лесно кога ќе слушнете дека вашиот син има генетска состојба, особено затоа што тоа е толку ретко и нема многу информации за тоа. Но научив колку што можев повеќе и се поврзав со други родители ширум светот, така што помалку се плашам и ценам дека мојот син е единствен“, вели мајката.

Бидејќи Локлан е сè уште мал, а неговата коса е кратка, рутината за одржување е прилично едноставна, а родителите откриле дека уникатната текстура всушност значи дека е полесно да се чува чиста.

„Не мора често да ја мие косата, можеби еднаш неделно“, вели таа