Ова најмногу ме нервира кај свекрва ми

Некои велат дека најтешката окупација во Македонија е снаата! Иако свекрвите велат дека за нивното име најдобро сведочи името – свекрва = за се е виновна
Се чини дека денес, повеќе од кога било, беше тешко да се одржат добри семејни односи. Најтешко е да се зачува и изгради врската свекрва – снаа. И двете имаат свое мислење и право да го изразат, ниту пак има толеранција или трпение.

Оваа жена призна што најмногу ја нервира кај нејзината свекрва: Веќе навикнав да ме прекорува дека готвам невкусно или супата ми е ‘не убава’ и дека секогаш кога ќе дојде кај нас гледа и проверува дали се е на место и како изгледа и гледа дали има прашина или нешто… Еден ден таа беше посебна вештерка кога излезе од нашиот тоалет и како вистинска граѓанка искоментира: „Боже, како ти изгледа тоалетот, како да си пораснала со аутсајдер“. Притоа – знае дека сум и не се срамам од тоа“, изјави Јована (36).

Темите на коментарите на свекрвата се различни, како што слушнавме од Јована, тоа може да биде куќата, хигиената, но и физичкиот изглед на снаата „Секогаш кога ќе дојдам кај тебе, се чудам колку години имаш. Изгледате како крава, а поминаа шест месеци откако се породив“, беа нејзините зборови, секако, кога мажот ми излезе да свари кафе. Пред него инаку се е во ред. Само се изнасмеав, пречутив но мислев во себе си, бегај стара мисирка“, беше искрена Тања (33).

Споделете го со нас вашето искуство со вашата свекрва! Ги очекуваме вашите коментари!