Ова не се гледа често: младенците ги собираат сиромашните на свадбена вечера

Свадбата на младата бразилска двојка Ана Паула Меригета и Виктор Рибеиро беше навистина трогателна и посебна. Младенците направиле нешто за што отсекогаш сонувале. Младенците решиле нивната свадбена прослава да не биде вообичаена, но решиле околу свадбената трпеза да ги соберат сиромашните деца и членовите на нивните семејства од крајбрежниот град Гуапари во Бразил. На свадбената церемонија учествувале околу 160 сиромашни луѓе.

„Решивме да ги нахраниме оние на кои им требаше, а нашите семејства сепак имаат сè што сакаат. Се разбира, немам ништо против вообичаените свадби, но се одлучивме за поинаква прослава“, изјави младоженецот за бразилскиот весник „ Естадао “ .

Ана Паула и Виктор се активни во црквата
Двајцата се членови на парохискиот хор. Тие беа инспирирани од зборовите на познатата бразилска песна „My Kingdom Has Much to Say“, инспирирана од стиховите од Евангелието по Лука кое гласи: „Кога подготвувате ручек или вечера, не ги поканувајте пријателите, браќата, роднините или богат комшија, да не ти се јават и да не ти возвратат. Но, кога подготвувате гозба, поканете ги сиромашните, сакатите, сакатите и слепите. Благослови зашто немаат што да возвратат. За воскресението на праведниците ќе ти биде возвратено.

Младенците првично планирале сами да финансираат вечера за сиромашните, но набрзо им се придружиле членовите на семејството и пријателите, кои ја поддржале нивната идеја финансиски, но и волонтирање. На крајот биле изненадени од гестот на професионалната угостителска компанија која го донирала целиот оброк.

Заедно со фотографијата од венчавката, која е објавена на Инстаграм, младоженецот напишал: „Оваа фотографија ја сумира суштината на нашата врска, нашата љубов и она што навистина сме! Ние сме слаби, грешници, зависни од Господа, но и свесни за Божјата милост. Отсекогаш сме биле добри пријатели и се грижевме еден за друг, особено за духовниот живот. Од денес, повеќе од кога било, повикани сме да бидеме партнери, верни пријатели кои заедно чекорат по патот на светоста, чекорејќи кон рајот!“