ОВА ПЛЕМЕ ГО ИМА НАЈЗДРАВОТО СРЦЕ НА СВЕТОТ: НЕ ЗНААТ ЗА СРЦЕВ ИФАРКТ, ЕВЕ КОЈА Е ТАЈНАТА!

Племето Чимане, иако секако е во контакт со луѓе надвор од нивната заедница, главно живее во изолација. Тие ја обработуваат земјата, ловат, риболов и собираат овошје како што правеле нивните предци пред неколку децении – пред индустријализацијата. Како такви, „недопрени“ од современите технологии, тие се исклучително интересни за научниците од сите области.

Чиманите се експеримент во природата кога станува збор за потенцијалните катастрофални последици на модерниот живот врз нашето здравје – изјави невронаучникот Андреј Иримија од Универзитетот во Јужна Калифорнија за племето кое живее во боливискиот дел на Амазон. Резултатите од студијата објавена во списанието Лансет откриваат дека членовите на племето Цимане ги имаат најздравите срца на светот.

Тие живеат во областа околу реката Маници во боливиските низини на Амазон, а нивниот начин на живот е сличен на животот на предците кои живееле таму пред неколку илјади години. Во текот на истражувањето, беа прегледани стотици мажи и жени од народот Чимана и беше откриено дека речиси 9 од 10 имаат чисти артерии без ризик од срцеви заболувања. Научниците се прилично изненадени кога открија дека речиси ниту еден член на таа нација нема затнатО артерија, дури и во старост.

Научниците заклучија дека речиси две третини од луѓето од Чимана постари од 75 години немаат никаков ризик, а само 8 проценти имаат умерен ризик од срцеви заболувања. Чиманите се толку здрави што и на 75-годишна возраст немаат наслаги на калциум во коронарните артерии. За споредба, четвртина од 45-годишните Американци имаат наслаги на калциум во коронарните артерии, додека дури 80 отсто од 75-годишните Американци имаат наслаги на калциум.

Неодамна објавената, нова студија за здравјето на племето Чимане покажа дека како што стареат имаат значително помала церебрална атрофија, односно дека нивниот мозок побавно „распаѓа“ во споредба со жителите на САД и Европа. Затоа тие имаат помал ризик од когнитивни проблеми, функционални оштетувања и деменција. Во студијата учествувале 746 возрасни членови на племето Чимане, на возраст меѓу 40 и 94 години, чии мозоци биле скенирани за да се одреди неговиот волумен.

Која е тајната? Се разбира, во исхраната и целокупниот начин на живот. Иако не можеме да живееме како ловци-собирачи, можеме да научиме некои работи од нив. Начин на живот Членовите на племето Чимане се физички исклучително активни. Тие прават во просек од 15.000 до 17.000 чекори дневно (17.000 мажи, 16.000 жени и повеќе од 15.000 на возраст над 60 години). Деновите ги поминуваат во лов, риболов, земјоделство, собирање овошје и јаткасти плодови.

Мажите поминуваат во просек од 6 до 7 часа, а жените 4 до 7 часа во физички активности. Научниците веруваат дека активниот начин на живот и исхрана се клучните причини за добро здравје, дури и во староста.