Ова ќе им се допадни на жените – Еве зошто мажите клекнуваат пред жените кога ги бараат за свои сопруги

Романтично! Оваа сцена сме ја виделе многу пати во филмовите: маж клекнува пред девојката што ја сака, го вади свршеничкиот прстен, таа плаче од среќа и му се фрла во прегратка. Но, дали некогаш сте се запрашале зошто мажот клечи на едното колено кога запросува девојка? Тоа е традиционален, западноевропски предлог кој сите го знаеме.

Некој клекнува на едното колено, изјавува љубов, ја замолува својата сродна душа да се омажи за него и и подарува прстен, кој изгледа совршено на раката на неговата сакана. Ова е добро воспоставен обичај пред свадбата, но е збунувачка традиција ако размислите добро. За да ги добиеме одговорите, ќе треба да се вратиме неколку века наназад во времето на витезите и благородништвото.

На кое колено треба да клекне за време на запросувањето? Тој обично се спушта на левото колено кога му се поставува прашање (иако тоа не е важно). Во левата рака ја држи кутијата со прстен, а со десната ја отвора и го открива свршеничкиот прстен за својата сакана дама. Зошто левото колено, конкретно? Според Кит Вилард, еден од најпознатите организатори на свадби во САД, повеќето луѓе паѓаат на левото колено затоа што се десничари. Спуштањето на левото колено му овозможува на човекот убаво да се прилагоди и лесно да ја отвори кутијата.

Зошто паѓа на едно колено при запросување?
Иако историското потекло на овој романтичен гест е малку нејасно, според Вилард, оваа традиција датира од средниот век, кога витезите се поклонувале пред благородничките. Клекнувањето беше дел од протоколот на многу церемонии и ритуали, вклучувајќи ги и оние од романтична природа.

Средновековната уметност прикажува витези како се поклонуваат пред своите феудалци во знак на чест и почит или клекнуваат пред благородничка за да ја изразат својата вечна лојалност и восхит во приказ на „дворска љубов“. Вилард нагласува дека клекнувањето на едно колено покажува почит кон идната сопруга.

Тоа е гест што го става човекот во подредена положба. Целиот негов живот сега е во нејзини раце, со надеж дека ќе биде љубезна и полн со љубов – објаснува тој.

Значи, ако размислите за тоа – вашата љубов ви кажува дека сте достојни за делови, почит и вечно блаженство кога тој ќе клекне пред вас. Колку е романтично!