Овие три сестри заедно имаат над 300 години и полни се со живот

Малкумина го доживуваат својот стоти роденден. Уште поретко е да ја прославите стогодишнината од живеењето со луѓе постари од вас и да споделите слични искуства со нив. Френсис Компус е најмладата од трите сестри: 102-годишната Луси Почоп и 104-годишната Јулија Корпива. Френсис го прослави својот 100-ти роденден во ноември 2021 година.

На оваа уникатна церемонија учествуваа две постари сестри. Во црквата „Пресвето срце Исусово“ во Атвуд, Канзас, за старицата се служеше света миса. Во таа црква, сестрите се крштеваа, потврдуваа, па дури и даваа брачни завети со своите избраници.

„Има еден вид радост во едноставниот живот“
Сестрите пораснале на фарма во Канзас и отсекогаш имале блиски односи. Нивните баби и дедовци биле имигранти од Чехословачка, се населиле во Раулинс и се занимавале со земјоделство. Сестрите ја преживеаја Големата депресија (најголемата економска криза во историјата на капитализмот) и садот за прашина (еколошка катастрофа како резултат на суша и тешка ерозија на почвата). Старите жени често се сеќаваат на тие времиња. „Сега е многу подобро отколку кога бевме мали“, се согласуваат тие.

Тајната на долговечноста
Тие објаснуваат дека својата долговечност ја должат на посветената работа, физичката активност и добрата храна. Нивниот татко доживеал 98 години. Човекот водел фарма каде што немал модерни трактори. Френсис, Луси и Џулија се сеќаваат дека морале да доставуваат бензин на теренот во кофи од 19 литри. „Поминавме низ пасиштата, а потоа на враќање застанавме покрај поток, фативме жаби и ги ставивме во џебовите“, коментира Јулија.

Сите тројца признаваат дека имало одреден вид на радост во нивниот едноставен живот. Носевме фустани, немавме панталони или фармерки“, истакнува Френсис. „Секогаш имавме домашен леб, компири, сос и месо. Дури и ако храната не излезе добро, ние сепак ја јадевме “, додава Јулија.

Благодарност за родителите, бабите и дедовците и верата
Јулија е благодарна за добриот однос со нејзините сестри, родители и вера. Се сеќава дека додека била прво одделение не можела да присуствува на училишна претстава бидејќи никој не можел да ја разбере. Родителите зборувале чешки. На крајот на годината, Јулија научи англиски и ги подучуваше своите роднини.

Френсис вели дека додека живеела на фармата, морала да трча по нејзините сестри за да ги придружува на пешачење од два километри до училиштето. Френсис често возела трактор; се случило половина ден да му помага на татко и на терен. Имаше неколку гуски за играње, па дури и петел.

Среќни мајки, баби, прабаби
Старите жени се среќни мајки, баби и прабаби. Нивните семејства често се среќаваат. Тие исто така одржуваат контакт. Тие живеат во близина. Во текот на вечерта што ја поминуваат заедно играат карти или домино.

На прашањето за совет што би можеле да го дадат на помладата генерација, тие велат дека вежбањето и вербата се најважни работи. „Морате многу да се движите наоколу“, вели Френсис. Јулија додава: „Мислам дека најважно е вербата и благодарноста кон родителите и бабите и дедовците“.

Постарите дами се надеваат дека заедно ќе прослават уште еден роденден. Сакаме да го остварат овој сон!