Овој пар поради расизам беше принуден да ја прекине врската, по 45 години повторно се заедно

Додека Хауард Фостер и Мајра Кларк се забавуваа во 60-тите, расизмот сè уште беше на сила. Расизмот во тоа време бил толку силен што Хауард морал да раскине со Мајра од страв дека таа нема да може да биде среќна со него. За среќа, по неколку децении, повторно се нашле. Тие беа многу среќни на таа возраст, но се соочуваа со постојани погледи на осуда поради различната боја на кожата.

Заедно отидоа во средно училиште и факултет, каде што работите се влошија. Искуството на Хауард од тоа време е многу различно од она на Мајра. Тој беше единствениот црн студент на факултет, а расизмот исто така дојде од професорот. „Не беше важно колку добар проект сум направил, секогаш ќе добивав оценка 2. Никогаш не сум доживеал таков расизам, на таков начин. Си реков „едноставно нема да биде добро“, помислив на неа“, изјави Хауард.

Тој не сакаше Мајра да се соочи со истите непријатности, па раскина со неа. Мира не рече ништо, но стана и замина. На спротивните страни на улицата, двајцата се свртеа еден кон друг и си разменија погледи за последен пат. Мира вели дека чувствувала дека ова не е нивна последна средба и дека била во право.

„Општеството не ни дозволува да бидеме заедно и да бидеме среќни“ Беше уморна од зјапање, не и беше во ред. Нејзината среќа ми беше најважна работа“, додаде Хауард.

Благодарение на заедничките пријатели, двајцата повторно се сретнаа во 2013 година. Тој ден отидоа на пикник, се држеа за рака и разговараа како да не поминале 4 децении.

„Тоа е сон за кој никогаш не би помислиле дека ќе се оствари“, рече Хауард. Парот сега има 60-ти години, а се венчаа во 2015 година. „Уживаме, навистина уживаме. Морав да заминам еднаш, но никогаш повеќе “, рече Хауард.