Одбила да реши математички проблем, а причината за тоа го воодушевила светот

„Знам дека ова е математички проблем, но навистина мислам дека не е правилно“, рече таа. Ученичката по име Пачеко (9) го воодушеви светот со своите постапки. Имено, на тестот по математика наишла на задача на која одбила да понуди решение бидејќи прашањето го сметала за навредливо. Деветгодишно девојче од Солт Лејк Сити добило задача да одговори на прашањето „колку е Изабел потешка од најлесниот ученик“.

Покрај ова прашање, тестот вклучуваше табела со имињата на тројцата имагинарни ученици и нивната тежина. Незадоволна од тестот, наместо да понуди решение, таа напиша: „Што ?! Ова е навредливо. Жал ми е, тоа е грубо“. „Не ми се допадна затоа што мислам дека девојките не треба да се споредуваат. Знам дека ова е математички проблем, но навистина мислам дека не е правилно. Не мислев дека ќе се најдат во задачата, мислев дека ќе стават овошје, зеленчук или нешто слично за споредба“, вели деветгодишното момче.

Таа, исто така, и даде до знаење на својот учител дека мисли дека не е во ред да се судат луѓето за нивната тежина. „И јас бев шокиран. Мислам дека е неодговорно да се учат децата математика на овој начин“, вели мајката Наоми Пачеко.

Училиштето се правдаше со објаснување дека „задачата не е за тежина и дека е само споредба за тестирање на знаењето на учениците за конверзија на грами и килограми“. Немаат намера да го повлечат прашањето од тестот.