„Одгледав бел и црн син“, пораки и искуства на една мајка кои секој треба да ги прочита

Одгледав бел и црн син. На хартија тие се исти. Високи, спортски типови, паметни и слатки. Ги сакам подеднакво и силно. „Нема и не можам да молчам“, вели мајката Ким Г. Расел на својот Фејсбук профил во врска со искуството со одгледување деца со различна боја на кожа. „Мислам дека во човечката природа е да се свртиш кон трагедии.

Слушате некои вести и веднаш наоѓате причини зошто се разликувате од жртвата. Вие рационализирате како и зошто жртвата го доживеала ова. Мислите дека тоа нема да му се случи на вашето семејство. Ова ви помага да бидете во мир. Но поради неодамнешните настани престанав и ве молам да престанете малку. Престанете со вашиот автоматизиран начин на размислување, критикувајте ги сопствените предрасуди и слушнете ме.

Одгледав бел и црн син. На хартија тие се исти. Високи, спортски типови, паметни и слатки. Ги сакам подеднакво и силно. Меѓутоа, општеството суди еден според неговите карактеристики, а друг според бојата на неговата кожа. Јас сум мајка и ми се кине срцето да размислувам за ова. Сакам моите синови да живеат во свет кој ги сака и прифаќа, но мојот кафеав син мора да се справува со работи со кои белиот не се справува и нема да мора да се справува.

Ако не сме свесни за ова, мојот син може да го загуби животот. На мојот темен син не му се гледа низ прсти, како што се прави со белиот. Во продавниците го гледаат со сомнеж, го запира полицијата во сопствената населба. Се прават предрасуди дека живее од социјална помош, а луѓето се изненадени од тоа колку е ‘елоквентен’, дека е паметен, а не само вешт спортист…. И иако мојот бел син е исто толку елоквентен, никој не го сфати тоа како нешто посебно. Само се подразбира.

Не можам да ја поднесам оваа ситуација. Сакам луѓето во Каден да го видат тоа што јас го гледам… момче кое никогаш не излегува од дома без да ме прегрне, момче кое носи намирници без да го молат, кое волонтира за бездомниците, ги учи помладите, гледа квизови и серии на ТВ и размислува за сложени теми. Слуша рап музика, но знае и текстови од кантри музика.

Тој е тип кој ми ја кажува вистината дури и кога е непријатно. Сакам луѓето да видат топли срца, среќни очи и нежни души. Но, тие често гледаат голем, силен, црн дечко. Гледаат закана. Тие се богохулници.

Кога ќе видите црнец, запомнете дека е нечие дете
Не е доволно да не се биде расист. Застанете во одбрана на правдата. Критикувајте пристрасност, стереотипи и омраза врз основа на страв. Внимавајте на нефер практики. Кога ќе видите црна или кафена личност, запомнете дека е нечие дете… А можеби и МОЕ дете. Тие се повеќе од боја, повеќе од име. Бидете добри, бидете храбри, станете и оставете љубовта да победи.

Истата порака се однесува на стереотипите, стравот и омразата кон полицијата. И тоа се поединци кои не можат безусловно да се класифицираат во категории. Повеќето од нив се вредни и грижливи луѓе. Поддржете ги оние кои ја прават вистинската работа и НЕ ги толерираат оние кои користат моќ.

Во нашето семејство имаме отворени, искрени и конструктивни разговори за расата. Научив многу слушајќи ги луѓето со боја и нивната перспектива. Ако никогаш не сте имале ваква можност, ве охрабрувам да го сторите тоа. Ако не знаете како да започнете, ве молиме контактирајте ме. Со задоволство ќе го споделам моето патување со вас“.