Од медицинска сестра до славна пејачка – Погодете за која пејачка станува збор

Станува збор за Индира Радиќ е родена во Добој, Босна и Херцеговина, каде го завршила средното образование, по што се преселила во Загреб каде работела како медицинска сестра во болница. Нејзината желба отсекогаш била да биде пејачка, но нејзината мајка не и дозволила.

Најмногу поради мајка ми, која не сакаше да станам пејачка, се запишав на медицински факултет. А далечината ми беше проблем. Најблиското музичко училиште било во Бања Лука, но тој град е оддалечен речиси шеесет километри од Драгаловац. Од друга страна, Добој, кој е речиси половина поблиску, имаше само медицинско училиште. Избрав да патувам секој ден, но да спијам дома – изјавила Индира, па се навратила на својата прва работа во хрватската престолнина.

Имам убави спомени од работата во болница во Хрватска. Колегите ме сакаа многу поради мојата непосредност. Не ја запоставив музиката, постојано ќе пеев, и на пациенти и на колеги. Со некои останав во контакт до ден-денес, а потоа дојде во Белград кога реши да ја напушти медицината и да се посвети на нејзината најголема љубов – музиката.

Добро го запознав Белград дури по долг престој во него. Денеска Белград и Србија се мојата татковина. Бидејќи сум патник, уметник, секогаш чекам кога ќе слетам во моето белградско пристаниште, каде што ме чекаат моите најблиски. Овде сум најмирен. На почетокот беше многу тешко! Дојдов од мало место, зборував икање, не познавав никого. Ми требаа цели три години да се навикнам и да започнам музпостер