Оженет маж сакал да се разведе бидејќи повеќе не бил заљубен. Одговорот на свештеникот на ова беше неверојатен

Разводот отсекогаш бил предмет на контроверзии. Зголемената стапка на разводи едноставно не може да се контролира и се чини дека стана нормална работа една брачна двојка да оди од еден брак во друг.

Свештеникот Џон Пајпер од Desiring God го опиша овој проблем на многу добар начин откако еден човек му ја кажа својата ситуација. Имено, синот на овој човек сакал да се разведе по само две години брак бидејќи повеќе не бил заљубен. Овде свештеникот Џон ја истакна вистинската вредност на бракот.

„Само затоа што сте во брак не мора да значи дека сте заљубени“, рече тој. Бракот е најтешката врска во која треба да остане мажот и воедно врска која ветува славна, единствена и трајна радост за сите оние кои имаат сила да му останат верни.

Тој дури спомна и еден важен концепт за брак, а тоа е односот што Христос го има со својата Црква. Ако се разведете затоа што веќе не сте заљубени, нема веќе ништо благородно, ништо убаво, ништо возвишено, ништо важно што би можело да доведе до тоа. Начинот на кој мажот е посветен на бракот е слика за тоа како Христос ја сака нејзината Црква. (Ефесјаните 5,25)

Бракот е чин на богослужба: тој е приказ на цената и драгоценоста на љубовта кон осветувањето меѓу Христа, Неговата Црква, и како таков го прославува Христос. Крвта што ја пролеа за Неговата невеста е вечна. Ние сами не можеме да ја сфатиме важноста на бракот поголема од она што Бог ни го дал.