Околу 500 луѓе живеат во 100 куќи, немаат струја, немаат ниту гробишта (ВИДЕО)

На островот има само неколку продавници и едно училиште, а повеќето од нив живеат многу скромно и преживуваат благодарение на риболовот и туризмот.

Многумина тврдат дека Санта Круз дел Изолте е најгусто населен остров во светот. Станува збор за остров во архипелагот Сан Бернандо во Колумбија, кој се простира на само еден хектар или околу 12.140 метри квадратни.

Според пописот од 2016 година, 485 луѓе живеат во стотина трошни куќи на островот, од кои повеќе од половина се малолетни. Локалните жители тврдат дека вистинската вистина е поинаква и дека Санта Круз е населен со повеќе од илјада луѓе.Сите пари од туристите кои го посетуваат Санта Круз дел Изолте за да го видат животот на најгусто населениот остров одат во заедничката ризница.

Иако луѓето таму немаат многу земни добра, никој не легнува гладен. Заедницата се грижи за сите членови. Ако некој се разболи и мора да оди на соседниот остров да оди на лекар, секој ќе даде малку пари за тоа.

Поради недостаток на простор и содржина, жителите често патуваат на соседните острови во архипелагот како Тинтипан или Мукура за да излезат, да се забавуваат, да најдат работа или дури и да ги закопаат мртвите. Санта Круз, всушност, нема гробишта.

Нема недостиг од струја. Откако јапонската влада им подари соларни панели, островот произведува доволно електрична енергија за сите жители.