Оној кој никогаш не згрешил, никогаш и не пробал нешто ново! Мудри мисли на Алберт Ајнштајн за грешките во животот

Но и за здравиот разум, храброста, имагинацијата… „Кој никогаш не погрешил, никогаш не пробал ништо ново! Мудрите мисли на Алберт Ајнштајн за среќата, грешките, животот… Имаше безброј импресивни мислители низ историјата, но некои брилијантни умови имаат позначајно влијание од другите. Еден од нив кој е познат по своите интелектуални достигнувања е никој друг туку познатиот физичар Алберт Ајнштајн.

Не само што е познат по своите паметни теории и математика, туку знаел и со зборови, а ова се само некои од најубавите и најмудрите цитати на овој генијален ум.
„Вистинскиот знак на интелигенција не е знаењето, туку имагинацијата“. „Само две работи се бесконечни, универзумот и човечката глупост. Не сум сигурен за универзумот“.

„Животот е како возење велосипед. За да одржите рамнотежа, мора да продолжите да се движите“. „Разликата меѓу гениј и будала е во тоа што генијалноста има граници“. „Имагинацијата е многу поважна од знаењето. Сè може да се знае, но ништо не може да се направи, додека со малку имагинација се може да се направи.„Умот е како падобран – работи само ако е отворен“.

„Ако сакате да живеете среќен живот, врзете го за цел, а не за луѓе или работи“. „Кој никогаш не погрешил, никогаш не пробал ништо ново. „Кога мажот седи еден час со убава девојка, тоа изгледа како минута. Но, нека седи една минута на жежок шпорет – ќе изгледа подолго од еден час: тоа е релативност“.

Штом ги прифатиме нашите ограничувања, ги надминуваме“. „Светот е опасно место за живеење, не поради луѓето кои се злобни, туку поради добрите луѓе кои не прават ништо.

„Здравиот разум е само грст од предрасудите што ги усвоивме до осумнаесеттата година.