ОТЕЦ ТАДЕЈ ЗА МОЛИТВАТА И ЉУБОВТА: Ако бараме Божја помош, мора да се ослободиме од ова!

Отец Тадеј беше еден од најпочитуваните свештеници во поново време и зад себе остави многу мудри проповеди. Отец Тадеј во разговор со Владе Јеротиќ рече: „Бог е неостварлива енергија, а човекот во себе носи недофатлива енергија. Кога тие две енергии ќе се усогласат, каков рај веќе овде на земјата, каква радост и сеопфатна љубов“.

За исихастите и мистиците, на кои им припаѓал и Свети Сава, знаењето не е светлина, туку божествената енергија е знаење. Вучиќ за тврдењата на опозицијата дека ќе воведат санкции кон Русија: Се занимаваат со пророчка работа, имаме многу баби Ванѓи. Не можам да се молам, како Свети Сава, месец или неколку дена, но верувам во учењето на исихастите. И јас верувам во чуда. Можеме да ги почувствуваме во секој момент од нашиот живот ако престанеме да се обидуваме да разбереме сè со интелектот и ако ги напуштиме нашите проценки и мислења и научиме да се приближуваме до Бога, бидејќи на тој начин ќе бидеме целосно отворени за влијанието на божествените енергии. .

Ние велиме дека веруваме, но во реалноста не е така. Не престануваме да размислуваме за проблемите и стануваме нервозни и загрижени, а со тоа му даваме до знаење на Бог дека сакаме се да решиме самите бидејќи немаме вера во Него. На овој начин не добиваме одговори на нашите молитви бидејќи имаме „очекувања“.

Мислиме дека знаеме што е правилно и совршено за нас, па кога бараме нешто од Бога, тоа го правиме на речиси заповеднички начин, како Бог да не знае што е најдобро за нас.

Бог ни подготвил многу повеќе отколку што можеме да замислиме, но не му дозволуваме да ни го даде, бидејќи имаме свои строги планови и лични приказни во кои сме се заплеткале. Со тоа што се затвораме на тој начин, остануваме без способност да го примаме она што е правилно и совршено за нас во секое време.