Откако нејзиниот сопруг починал, пронашла негова порака – Тоа што го прочитала ја оставило во шок

Сега е доцна, оваа лекција се научи предоцна, но сакам да дадам совет за секој кој има сличен проблем. Зборувајте отворено, со малку од тоа, животот може да биде совршен… Полицата сè уште беше во плакарот без врата во трпезаријата. Тоа беше еден од проектите на мојот сопруг за подобрување на домот, додека сè уште бевме во брак, остана недовршен.

Полицата секогаш била полна со книги, прирачници и слични работи. Еден ден решив да преместам некои работи, но кога почнав да ги преместувам, испадна писмо. На пликот немаше име или адреса. Го отворив писмото и во аголот на хартијата беше напишано „Извини“ со ракопис на мојот сопруг. Тој ракопис го знам од својата деветнаесетта година.

‘Прости ми’. Мојот поранешен почина пред 8 години и две години откако се разведовме. Би му простила многу работи, за себе и за нашите деца. Поради нив одржувавме здрава дистанца и необична блискост. Мојата интуиција ми кажува дека ова писмо е напишано во периодот кога се обидувавме да го спасиме нашиот брак.

Во писмото пишувало и „Ќе се трудам повеќе“, „Сакам можност да надохнадам се“, „Жал ми е“. Би сакала да верувам дека кога го напиша ова, навистина планираше да се потруди повеќе во тој момент. Писмото беше напишано на две страни и во него пишуваше за нашето минато, иднина и како сака нашето семејство да ги надмине сите проблеми.

Морав да се запрашам што се случи откако мојот поранешен сопруг го напиша ова писмо, кога го протна меѓу книгите. Дали чекаше посебна прилика да ми го даде? Можеби тоа требаше да биде честитка за мојот роденден? Една година пред да се отсели, кога ‘работевме’ на бракот, ми подари свеќа за роденден, затоа што сакав свеќи. Ова беше голема работа за нас, бидејќи тој речиси никогаш не обрнуваше внимание на важни датуми и речиси никогаш не ми купуваше подароци.

Ми кажа како ги мирисал свеќите додека не го најде мирисот што зборува со Ема. Можеби една година по свеќата планираше да ми го даде писмото. Можеби немаше доволно храброст да ме остави да читам и да бидам искрена и отворена. Во тој момент ми се чинеше прилично дрско и невнимателно да се помисли дека никогаш нема да го најдам скриеното писмо или дека едно од децата нема да го најде.

Во текот на две години откако се разведовме, пред да умре, секоја среда навечер ги земаше децата и ги носеше на вечера. Ги земал и секој втор викенд. Разговаравме, се шегувавме, понекогаш се расправавме. Што ако ја најдев картичката додека тој беше жив? Една недела или еден месец откако го напушти нашиот дом? Дали би ми признал што навистина мисли и дали повторно би биле среќни?

Внимателно ја држев картичката, како мастилото да ми ги извалка прстите и да го извалка мојот сегашен живот, оставајќи неизбришлив потсетник на минатото. Го искинав на ситни парчиња и го фрлив во канта. Искреното извинување не беше силна страна на мојот поранешен сопруг, но фактот што тој воопшто напишал такво писмо ми докажа дека после многу години сфатив дека целосно не сум го проценила погрешно човекот со кој се омажив одамна.

„И тоа беше најдобриот подарок што ми го подари“, изјави Еми. Сега кога го знам ова, жал ми е што не се трудевме повеќе. Годините на нашиот брак можеа да бидат многу различни ако имавме храброст да си кажеме што мислиме, искрено и без страв. Сега е доцна, оваа лекција се научи предоцна, но сакам да дадам совет за секој кој има сличен проблем. Зборувајте отворено, со малку од тоа, животот може да биде совршен.