Очајна мајка: Ме убедија дека моја должност e да бидам мајка, а сега имам доживотна обврска која ја МРАЗАМ

Кога луѓето имаат деца, се соочуваат со фактот дека понекогаш работите не се толку идилични како што замислувале или како што ги гледале во филмовите и сериите. Најтешка работа со која треба да се справите е фактот дека вашиот живот е радикално променет, и дека поради детето мора да се навикнете на новата реалност. Оваа тема горе-долу сè уште е табу тема, но една мајка решила да зборува за родителството Таа не беше подготвена.

Иако тврди дека ја сака својата ќерка, таа мрази колку многу и се променил животот откако се родила. Таа вели дека и замерува на девојчето поради болките кои ги доживеала при породувањето, како и поради тоа што никогаш нема да биде слободна да прави што сака. Мразам се што е поврзано со родителството, постојаната потреба на децата за мама, тоа што немаш момент за одмор и што нема „слободно“ време, само неплатена работа 24 часа на ден, седум дена во неделата! Нема слобода, само одговорност и грижа. Да не зборуваме за вечниот недостаток на пари – напишала анонимна жена на форумот на Редит.

И покрај тоа што се што е напишано звучи како да е од некој кој непланирано станал родител, жената пишува дека таа и нејзиниот сопруг сакале дете и планирале бременост, но дека сепак чувствувала дека мора да стане мајка, бидејќи тоа е се очекува од неа. Оставив општеството и луѓето околу мене да ме убедат дека должност на здравите жени е да имаат дете и сега имам доживотна обврска – продолжува таа.

Таа раскажа и како пред да се роди детето уживала во животот и во сето она што го правела, а сега се чувствува како „младоста да и е помината слушајќи го детскиот плач, грижи и нервози“. Она што е изненадување во целата приказна е поддршката што ја добила од други корисници, бидејќи ваквите тврдења на социјалните мрежи често се критикувани и осудувани.

„Да ви кажам само дека не сте сами. Се борам со тоа чувство секој ден додека не се откажам и не си признаам себеси дека да се биде родител е ужасно најчесто“, „Издржи мамо, разговарај со твоите пријатели, психолог, секој што ќе те поддржи“, другите жени. напиша..