Паднал во трето одделение во основно училиште, а на 15 години веќе има дипломи од два факултети

Џек Рико (15) стана најмладиот човек кој некогаш дипломирал на Универзитетот во Невада во Лас Вегас. Рико ја доби својата додипломска диплома, покрај дипломите што веќе ги има од Универзитетот Фулертон, кој го заврши на 13-годишна возраст и кој воедно е најмладиот човек со диплома досега.

Тој нагласи дека другите студенти и професори на факултетот одлично го прифатиле и дека не го третирале како дете. Џек сега ги завршил студиите по историја, а сè уште не е сигурен која област ќе ја избере на постдипломските студии.

Интересно е што испадна во трето одделение во основно училиште. Постигна натпросечни резултати на училишните тестови за интелигенција, но некои предмети едноставно не му одеа. Неговите родители тогаш решиле да го школуваат дома.

„Ниту едно дете не е исто, бидејќи некои деца напредуваат подобро во училишната средина, други напредуваат подобро додека учат дома… Мислам дека тоа треба да биде избор на самото дете“, изјави Рико за КТНВ. Неговата мајка Ру Андраде вели дека уште од мали нозе покажувал знаци на висока интелигенција.

За четвртиот роденден сакаше да ја види Белата куќа. Неговите родители му рекле дека може, ако ги научи напамет сите американски претседатели. Рико го направи тоа, а патем ги дозна имињата на сите потпретседатели – за секој случај.

Освен што веќе има завршено два факултета, Рико е доста сличен на секој друг тинејџер. „Тој е вистински глупак кога се во прашање видео игрите“, се пошегува неговата мајка, додавајќи дека Џек има и сестра со аутизам за која секогаш се грижи и дека „најдоброто нешто кај него е неговото срце“.