Пензионерката за малку ќе фрлила 34-каратен дијамант вреден два милиони фунти

Британската пензионерка за време на есенското чистење на својот дом пронашла дијамант во кутија за накит мислејќи дека тоа е еден од камењата од накитот што треба да се фрли.

Необичниот камен го купила пред многу години на битпазар како безвредно парче накит, но сепак имал некој чуден сјај. Таа одлучи да оди кај проценителот. „Жената срамежливо влегла во продавницата носејќи кутија за накит во која имало венчален прстен и други вредни предмети.

Бев скептичен и каменот стоеше на моето биро два дена, додека не утврдив дека е вистински дијамант“, истакна Марк Лејн од проценителот. Скапоцениот камен бил испратен во Лондон, а подоцна и во Антверпен, Белгија, каде што е заверено со потврда дека има 34 билети.

Дијамантот се чувал во лондонскиот накит Хатон Гарден, а на аукција во Featonby’s на 30 ноември бил продаден на приватен купувач за 2 милиони фунти